Mistanke om omfattende valgfusk i Sverige

Der kan potentielt blive tale om omvalg i både Värmland og i kommunen Degerfors, skriver svensk avis

Der er sket fejl og fusk flere steder i Sverige under søndagens valg til Riksdagen, lyder mistanken. Foto: AP
Der er sket fejl og fusk flere steder i Sverige under søndagens valg til Riksdagen, lyder mistanken. Foto: AP

Der er opstået mistanke om, at der er sket fejl og foregået fusk flere steder i Sverige under søndagens valg til Riksdagen.

Det skriver nyhedsbureauet NTB.

Foreløbigt er det uklart, om der er hold i mistanken, men Riksdagens kontrolmyndighed, Valprövningsnämnden (VPN), har modtaget omkring 300 klager.

Det fortæller Cecilia Persson fra VPN.

- De fleste handler om riksdagsvalget, men vi har ikke været i stand til at gennemgå dem alle sammen endnu, siger hun til svensk SVT om klagerne.

Flere af dem drejer sig om medlemmer af politiske partier, som har fulgt vælgere ind i valglokaler samt stemmebokse og hjulpet dem med at stemme.

Ifølge Dagens Nyheter er flere tilfælde blevet politianmeldt. Og både i Värmland og i kommunen Degerfors kan der potentielt blive tale om omvalg, skriver avisen videre.

Degerfors Kommune har politianmeldt to lokalpolitikere for 'unødig valgpåvirkning'. En af dem har ifølge anmeldelsen tilbudt penge i bytte for stemmer.

Chokeret dansk udenrigsordfører

Allerede på valgdagen gav Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, udtryk for, at det svenske stemmesystem var yderst mangelfuldt.

Michael Aastrup Jensen har tidligere været udsendt som valgobservatør i Østeuropa og Rusland, men valgsystemet i Sverige har chokeret ham:

- På alle de mange valgobservationer, jeg har været på, har jeg ikke set noget, der kommer bare i nærheden af, hvor udemokratisk det svenske valg faktisk er, sagde han søndag til Ritzau.

Han pegede blandt andet på, at de svenske vælgere ikke får udleveret en stemmeseddel med samtlige partier på, som det er tilfældet i Danmark. I Sverige har hvert parti i stedet sin egen stemmeseddel, som vælgerne skal tage med sig fra valglokalet ind i stemmeboksen.

Dermed kan de andre tilstedeværende i rummet se, hvilket parti vælgeren stemmer på.

- Det er så langt væk fra noget, der bare minder om europæisk standard inden for en valghandling, vi ville tillade - selv i østeuropæiske lande, sagde Jensen, der søndag var i Malmø for at besøge en række valgsteder og med egne øjne se, hvordan det forløb.

Her oplevede han, at 'partisoldater' stod helt oppe foran valglokalerne, hvor de forsøgte at give vælgerne stemmesedler til deres respektive partier. Var det forløbet på samme måde på en af de valgobservationer, Jensen har været på, ville han have udtalt den skarpeste kritik, fortalte han.

Først om to uger har Valprövningsnämnden gennemgået alle sagerne.

I mellemtiden skal den svenske valgmyndighed tælle sig frem til et endeligt valgresultat baseret på de afgivne stemmer.

Onsdag var optællingen af sent indkomne stemmer samt stemmer fra udlandssvenskere fortsat i gang.

Det er ekstremt lige i kampen om nogle af mandaterne. Et mandat har således sprunget frem og tilbage mellem Centerpartiet og Sverigedemokraterna flere gange.

Indtil videre har de rødgrønne partier en smal føring på et eller to mandater foran de borgerlige partier i Alliansen, der er navnet for den blå blok.

I løbet af de seneste dage er der blevet opdaget flere fejl i optællingen og registreringen af stemmerne. Onsdag blev det kendt, at 1100 stemmer fra et valgdistrikt i kommunen Höganäs var blevet fejlregistreret.

Her var stemmer afgivet i det regionale valg blevet medregnet i resultatet fra riksdagsvalget. Noget lignende var sket i et distrikt i Västra Götaland.

Ifølge den svenske valgmyndighed påvirker fejlen i Höganäs ikke det samlede valgresultat.

418 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere