Assad meldes klar til præsidentvalg

Syriens præsident Bashar al-Assad er ifølge russisk politiker klar til selv at stille op til præsidentvalg

(Foto: AP)
(Foto: AP)

Syriens præsident, Bashar al-Assad, er villig til at afholde parlaments- og præsidentvalg på et ikke nærmere defineret tidspunkt og er klar til selv at genopstille til præsidentposten.

Det siger et russisk parlamentsmedlem Aleksandr Jusjtjenko, som mødtes med den syriske præsident i Damaskus, til nyhedsbureauet AFP søndag.

Assad siger ifølge politikeren, at han er klar til at stille op, "hvis folket ikke er imod det", lyder det.

- Han er klar til at gennemføre valg med deltagelse af alle de politiske kræfter, som ønsker fremgang for Syrien, lyder det fra Aleksandr Jusjtjenko.

Ifølge Jusjtjenko er Assad klar til at diskutere forfatningsmæssige reformer og også politiske valg, men først når Syrien er blevet befriet fra Islamisk Stat (IS).

Udmeldingen ventes ikke at falde i god jord hos landets moderate oprørere eller hos USA, som ikke mener, at Assad skal have en rolle at spille i Syrien i fremtiden.

Nogle af Assads modstandere mener, at han skal gå af under en overgang til en ny regering, mens andre mener, at han bør gå af øjeblikkeligt.

Rusland, som støtter Assads regime, mener, at det er op til Syriens folk at beslutte, hvad der skal ske med Assad.

Lørdag sagde den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, at det er blevet tid til at begynde forberedelserne til politiske valg i Syrien.

Samtidig lød det fra Lavrov i et interview på russisk tv, at russerne blandt andet vil støtte moderate oprørsgrupper i Syrien med luftangreb mod ekstremisterne fra IS.

Det er kun få uger siden, at Rusland af amerikanerne blev beskyldt for bevidst at bombe moderate oprørsgrupper i landet.

Syrien har sidst afholdt præsidentvalg i juni 2014. Her blev Assad genvalgt med 88,7 procent af stemmerne, og kunne dermed blive siddende i yderligere syv år. Afstemningen blev fordømt internationalt og afvist af oppositionen.

Det sidste parlamentsvalg var i maj 2012. Det næste skal i princippet afholdes i 2016.

0 kommentarer
Vis kommentarer