Attentatplaner mod Danmark: Historien går verden rundt

Irans formodede planer om et attentat på dansk jord trækker overskrifter i store dele af verden

Attentatplaner mod Danmark: Historien går verden rundt

Anders Samuelsen holdt som udenrigsminister pressemøde om Irans formodede planer.

Irans formodede planer om at gennemføre et attentat på dansk jord var tirsdag den helt store historie i danske medier.

Men nyheden, om at en iransk efterretningsvirksomhed ifølge Politiets Efterretningstjeneste (PET) havde planlagt et drab på et iransk oppositionsleder i Danmark, har også nået spalterne i flere lande verden over.

Således har britiske The Guardian og BBC bragt nyheden på mediernes hjemmesider, hvor de beskriver sagen i overordnede træk.

Det samme har blandt andet Al Jazeera, der har sit hovedkvarter i Doha, Qatar, samt den amerikanske avis The Wall Street Journal og flere andre højtprofilerede medier i USA.

EU skal tage affære
Samtlige medier gengiver historien om, at en norsk statsborger med iranske rødder blev anholdt 21. oktober.

Han er sigtet for at have sat 'iransk efterretningstjeneste i stand til at virke i Danmark'. Desuden sigtes han for at have taget del i forberedelserne til et attentat.

The Wall Street Journal hæfter sig ved, at statsminister Lars Løkke Rasmussen har opfordret EU til at reagere på de iranske attentatplaner.

Opfordringen kommer ifølge avisen på et kritisk tidspunkt i forholdet mellem Teheran og EU, der nu er tvunget til at tage stilling til den iranske aggression mod et medlemsland.

Ambassadøren skal hjem
Al Jazeera vinkler på, at den danske ambassadør i Teheran er blevet hjemkaldt, og at EU nu tilsyneladende vil drøfte nye sanktioner mod styret.

Konflikt optrappes: Danmark hjemkalder ambassadør

Mediet spekulerer i øvrigt i, at de formodede attentatplaner kan hænge sammen med Irans overbevisning om, at Danmark huser medlemmer af en terrororganisation, der stod bag et angreb i det sydvestlige Irak 22. september.

Britiske The Guardian sidestiller sagen med en lignende sag fra Frankrig.

I oktober hævdede flere franske diplomatkilder således, at en iransk efterretningsvirksomhed stod bag et afværget bombeangreb mod et vælgermøde med en iransk oppositionsgruppe i nærheden af Paris i juni.

Attentatplanerne bliver ligeledes beskrevet i medier i Israel, Rusland, Sverige, Norge, Tyskland, Frankrig, Asien og Australien, ligesom flere har tweetet om den uhyggelige sag.

Sagen
PET holdt tirsdag pressemøde om den opsigtsvækkende sag, hvor det formodes at tre herboende iranere er truet af den iranske efterretningstjeneste, og at sidstnævnte har planlagt et angreb på de tre.

Sagen hænger sammen med den store nedlukning af landet, vi oplevede 28. september, hvor en Volvo var eftersøgt. Det viste sig senere, at personerne i bilen ikke havde noget med det hele at gøre.

To dage senere afslørede PET, at aktionen skyldtes, at en iransk efterretningstjeneste havde planer om et attentat i Danmark. Den 21. oktober blev den norske statsborger med iranske rødder anholdt.