Australiens Abbott overlever tillidsafstemning

Premierminister Tony Abbotts partikolleger i parlamentet har stemt for, at han kan fortsætte som leder

Australiens premierminister hedder fortsat Tony Abbott, efter at hans partikolleger mandag morgen lokal tid har afgivet deres stemme i en afgørende tillidsafstemning.

61 partimedlemmer stemte for at lade ham fortsætte som leder, mens 39 medlemmer stemte for at afsætte ham som formand for det konservative parti.

Efter afstemningen gør Abbott det klart, at han vil lægge uroen bag sig, ligesom han opfordrer sit parti til at stå samlet fremadrettet.

- Vi er opsat på at arbejde for jer - folket der har valgt os, siger han i en tv-transmitteret tale.

Samtidig understreger han, at partiet "vil gøre en ende på uenigheden og usikkerheden".

- Når du vælger en regering, når du vælger en premierminister, fortjener du at beholde den regering og den premierminister, indtil du har mulighed for at ombestemme dig, siger Tony Abbott.

Afstemningen blev holdt, efter at et partimedlem fredag meddelte, at han ville have en hemmelig afstemning i parlamentsgruppen om Abbotts fremtid som partileder.

Partifællen, Luke Simpkins, der også sidder i parlamentet i Canberra, begrundede sit krav med, at han de seneste to uger var blevet "oversvømmet med e-mail og besøg på mit kontor, hvor alle stillede spørgsmål til den måde, regeringen ledes på".

Trods det positive resultat for premierministeren er resultatet en mavepuster for Abbott, fordi knap 40 procent af partimedlemmerne har stemt imod ham.

Det tog kun få minutter for parlamentsmedlemmerne at afgøre Abbotts foreløbige skæbne, men resultatet er tættere end forudset.

Tony Abbott er blevet kritiseret kraftigt den seneste tid. Lige fra håndteringen af økonomien til beslutningen om at slå dronning Elizabeths ægtemand, prins Philip, til ridder.

Ingen havde forud for tillidsafstemningen officielt meldt sig til at udfordre premierministeren, og australske medier spekulerer i, om det har fået partiet til at holde sig til den nuværende leder.

Tony Abbott har været premierminister i Australien siden efteråret 2013 og partiformand siden 2009.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.