Avis: Goldman Sachs hyrer Anders Fogh

Den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs har hyret Anders Fogh Rasmussen som konsulent og rådgiver og giver Folketinget fuld indsigt i bankens køb af DONG-aktier

Anders Fogh Rasmussen skal arbejde for Goldman Sachs. (Foto: AP)
Anders Fogh Rasmussen skal arbejde for Goldman Sachs. (Foto: AP)

Den amerikanske investeringsbank Goldman har i et forsøg på at forstå det politiske system i Danmark bedre hyret den tidligere statsminister og NATO-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen som konsulent og rådgiver.

Det skriver Berlingske, der har talt med direktøren fra Goldman Sachs, Martin Hintze.

Ifølge Hintze skal Anders Fogh Rasmussen blandt andet hjælpe banken med at kommunikere bedre til den danske offentlighed og de danske politikere i forbindelse med Goldman Sachs' medejerskab af DONG Energy.

Fogh får sin mangeårige rådgiver Michael Ulveman ved sin side, så duoen kan rådgive den amerikanske bank i, hvordan de overbeviser danskerne om, at de er kommet for at blive.

- Vi var, for at være helt ærlig, overraskede over de kontroverser, DONG-handlen skabte. Vi har en langsigtet interesse i Danmark og i DONG Energy, og derfor er det vigtigt for os bedre at kunne forstå den politiske kontekst og offentligheden i Danmark. Det er vi sikre på, Anders Fogh Rasmussen kan hjælpe os med, siger Martin Hintze til Berlingske.

Goldman Sachs lægger alt på bordet
Samtidig giver den amerikanske investeringsbank finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) frit spil til at give Folketingets Finansudvalg fortrolig indsigt i bankens køb af DONG-aktier.

- Det står klart, at situationen omkring vores investering i DONG er ekstraordinær. Der har været meget politisk bekymring, ligesom flere politiske partier har udtrykt et ønske om fuld åbenhed. Det er vi klar til at imødekomme, hvis finansministeren beder om vores tilladelse til at udlevere dokumenter og yderligere information, siger Martin Hintze.

OVERBLIK: Det hæsblæsende forløb om salget af DONG:

Salget af en del af Dong Energy til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs trækker igen overskrifter. Ifølge ny bog fortalte finansminister Bjarne Corydon ikke Finansudvalget om notat, der angiveligt kunne have stoppet salget.

Her er et overblik over forløbet, som sendte dele af det statsejede selskab på private hænder:

2004:

* Den daværende VK-regering indgår sammen med Dansk Folkeparti, De Radikale, Socialdemokraterne og SF en bred politisk aftale om en børsnotering af Dong.

2008:

* Den buldrende finanskrise og uro på de danske og internationale aktiemarkeder får 21. januar den daværende finansminister, Lars Løkke Rasmussen (V), til at indstille børsnoteringen af Dong Energy - blot 16 dage før den planlagte børsintroduktion.

2013:

* Februar: Dong-ledelsen indleder en pengejagt, der skal skaffe seks til ni milliarder kroner ekstra i egenkapital efter præsentation af et årsregnskab med et underskud på fire milliarder kroner alene i 2012.

* Samme dag genbekræfter samtlige forligspartier aftalen fra 2004 om at børsnotere Dong Energy. Dog fortsat med staten som hovedaktionær.

* September: Goldman Sachs, ATP og PFA giver et tilbud på køb af aktier i Dong Energy ud fra en samlet værdifastsættelse af Dong Energy på 31,5 milliarder kroner.

* Oktober: Finansministeriet når til enighed om vilkårene for et kapitalindskud i Dong Energy på i alt 11 milliarder kroner fra ATP, PFA Pension og Goldman Sachs. Samlet vil det give selskaberne en ejerandel på 26 procent.

* Cirka otte milliarder kroner kommer fra Goldman Sachs. Det giver den amerikanske investeringsbank en ejerandel på 19 procent og en række andre fordele som vetorettigheder i Dong Energys bestyrelse som et udtryk for "mindretalsbeskyttelse".

* Statens ejerandel på 81 procent vil, hvis aftalen gennemføres, blive reduceret med 21 procent.

2014:

* Januar: Den politiske modstand mod valget af Goldman Sachs som ny medejer af Dong Energy vokser.

* 25. januar: Finansminister Bjarne Corydon (S) afviser et forslag fra fire danske pensionskasser om at træde til som investor i stedet for Goldman Sachs og holder fast i, at Dong-aftalen er den bedste løsning for Dong og for den danske stat.

* 30. januar: SF's formand, Annette Vilhelmsen, meddeler, at hun trækker sig som formand, og at SF forlader regeringen efter store interne uroligheder i forbindelse med Dong-salget.

* Samme eftermiddag godkendes aftalen endeligt i Folketingets Finansudvalg. Det sker med et flertal bestående af regeringen (med SF, red.), Venstre og De Konservative.

* 20. februar: Dongs aktionærer godkender aftalen.

* 27. november: Det kommer frem, at de danske pensionsselskaber kun kan købe aktier i Dong via Goldman Sachs-skuffeselskaber på Caymanøerne, der er et berygtet skattely.

2015:

* 25. marts: Politiken skriver, at Danmark overså milliardgevinst ved Dong-salget, da Finansministeriet beregnede værdien til 31,5 milliarder kroner, mens Politikens beregninger viser, at Dongs nutidsværdi er over 50 milliarder kroner.

* 11. april: Politiken skriver, at et hidtil ukendt notat fra Kammeradvokaten ikke blev vist til Finansudvalget forud for regeringens omstridte salg af aktierne. Ifølge notatet havde Finansudvalget pligt til at bremse regeringens kontroversielle aktiesalg, hvis der var mulighed for at få en højere pris. Finansminister Bjarne Corydon afviser dog kritikken.

Kilder: Finansministeriet, Ritzau, Børsen, Berlingske og Jyllands-Posten.

/ritzau/

197 kommentarer
Vis kommentarer