Bagmandspolitiet dropper sag mod Vistisen

DF's tidligere medlem af EU-parlamentet og kasserer i Meld, Anders Vistisen, undgår en retssag i sagen om misbrug af EU-midler

Følg Politik

Bagmandspolitiet dropper at rejse en sag mod Dansk Folkepartis Anders Vistisen i den såkaldte Meld- og Feld-sag.

Det oplyser forsvarsadvokat Kåre Pihlmann torsdag, efter DF's næstformand, Morten Messerschmidt, er blevet tiltalt for misbrug af knap 100.000 kroner.

'Sagen er påtaleopgivet på Anders Vistisen. Vi har ingen bemærkninger til sagen,' skriver Kåre Pihlmann i en sms.

Anders Vistisen sidder i dag i Dansk Folkepartis hovedbestyrelse. Han undgår i modsætning til Morten Messerschmidt en retssag i Meld- og Feld-sagen. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Anders Vistisen sidder i dag i Dansk Folkepartis hovedbestyrelse. Han undgår i modsætning til Morten Messerschmidt en retssag i Meld- og Feld-sagen. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Anders Vistisen var kasserer i Meld, da en partialliance i EU betalte knap 100.000 kroner i støtte til Dansk Folkepartis sommergruppemøde i Skagen i 2015.

På mødet i Skagen var der stort set ikke noget omkring EU på dagsordenen, alligevel blev der givet støtte fra EU - via Meld - til arrangementet.

Regler i EU slår fast, at midler fra EU-partier - i dette tilfælde partialliancen Meld - 'ikke må bruges som direkte eller indirekte finansiering af andre partier, og i særdeleshed ikke nationale partier og kandidater'.

Anklagemyndigheden mener med påtaleopgivelsen af Anders Vistisen, at der ikke er tilstrækkelig med bevis til, at DF'eren kan blive dømt.

Modsat ser anklagemyndigheden på Morten Messerschmidt, der i dag er næstformand i Dansk Folkeparti og medlem af Folketinget. Han er netop blevet tiltalt for de 100.000 kr. til sommergruppemødet i 2015.

'Morten Messerschmidt ser frem til at få sagen afsluttet så hurtigt som overhovedet muligt. Jeg forventer naturligvis en fuldstændig frifindelse, oplyser advokat Peter Trudsø.

14 afhøringer
Det var i 2016, at Morten Messerschmidt blev meldt til politiet for muligt svig med offentlige midler i Meld og Feld - henholdsvis en alliance af partier i EU og en fond.

Bagmandspolitiet har indtil videre gennemført 14 afhøringer i Danmark og i udlandet. En af dem er DF-formand Kristian Thulesen Dahl.

Har betalt 1,6 millioner tilbage - vil betale en million mere

I foråret 2016 fastslog EU-parlamentet, at det 'europæiske parti' Meld og fonden Feld havde misbrugt EU-støttemidler svarende til knap tre millioner kroner.

Heraf besluttede Dansk Folkeparti i maj samme år at betale cirka halvdelen - svarende til 1,6 millioner kroner tilbage.

Efter Ekstra Bladets afsløringer af bl.a. de EU-betalte sommergruppemøder i oktober 2016, meddelte partiet, at man ville betale yderligere knap en million kroner (955.210 kroner) tilbage.

Disse penge inkluderer sommergruppemødet i Skagen 2015, som nu indgår i tiltalen mod Messerschmidt.

Men beløbet på knap en million kroner er dog blot sat på en spærret konto hos DF. Angiveligt fordi EU ikke ville modtage pengene før antisvindel-jægerne i Olaf og det danske bagmandspoliti havde efterforsket sagen færdig.  

Adskillige gange har politiet udskudt en afgørelse. Nu er tiltalen så klar - næsten. Folketinget skal godkende først, oplyser Anklagemyndigheden.

- Jeg kan bekræfte, at Rigsadvokaten har indstillet til Justitsministeriet, at Folketinget giver samtykke til at rejse tiltale mod et medlem af Folketinget i den såkaldte Meld- og Feld-sag, siger Jens Fuglsang Edelholt, presserådgiver, anklagemyndigheden.

Meld & Feld

Den europæiske partialliance Meld og den tilhørende fond Feld blev i 2015 tvangsopløst på grund af misbrug af EU-midler.

Daværende EU-politiker Morten Messerschmidt (DF) var formand, og partifællen Anders Vistisen var kasserer i Meld.

Ifølge EU's antisvindelkontor har medlemmerne begået bedrag for at opnå uretmæssig vinding til skade for Europa-Parlamentets økonomiske interesser.

Tulles højre hånd
Dansk Folkepartis sag om misbrug af EU-penge involverer også DF-formand Kristian Thulesen Dahls højre hånd.

Dansk Folkepartis administrationschef, Jeanie Nørhave, udgav sig for at være to forskellige hotelchefer på kontrakter med den skandaleramte partialliance, Meld.

Det viser kontrakter med Hotel Koldingfjord og Color Hotel Skagen underskrevet i henholdsvis 2014 og 2015, som Ekstra Bladet er i besiddelse af. Hoteldirektøren i Skagen føler sig misbrugt.

Du kan læse Ekstra Bladets første afsløringer af DF-opholdet i Skagen her.

Programmet, som blev sendt ind til EU, så noget anderledes ud end Dansk Folkepartis program.

Mere fra Ekstra Bladet+

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind