Baltiske lande ønsker permanent Nato-styrke

Estland, Letland og Litauen vil anmode om at få Nato-brigade for at imødegå pres fra det russiske militær

Følg Politik

De tre baltiske stater Estland, Letland og Litauen vil anmode om, at Nato-soldater bliver udstationeret permanent på deres territorium for at imødegå øget pres fra Ruslands flåde- og luftaktiviteter, siger Litauens hær i en erklæring torsdag.

De tre lande, der alle har russiske mindretal, frygter, at de vil blive mål for øget pres fra Moskva som følge af krigen i det østlige Ukraine og præsident Vladimir Putins erklæringer om, at han vil beskytte russisk-talende i hele det tidligere Sovjetunionen.

- Som reaktion på sikkerhedssituationen i regionen og som afskrækkelse vil forsvarscheferne i de baltiske stater officielt anmode Nato's ledelse i Europa om en permanent udstationering af Nato-brigade i regionen, siger talsmanden for Litauens hær, Mindaugas Neimontas.

De baltiske stater vil anmode om, at brigaden kommer til at skifte imellem de tre lande.

En Nato-brigade består typisk af mellem 3000 og 5000 soldater, og den udgøres af flere bataljoner.

Ved et Nato-topmøde i Wales sidste år var der enighed om, at øge rotationen af allierede styrker og soldater i regionen, men der var ikke støtte til ideen om at etablere permanente nato-soldater i de tre lande.

UAS har konstant 150 soldater i de tre baltiske stater, som rokerer rundt mellem landene. Spørgsmålet ventes at stå på dagsordenen ved det næste Nato-topmøde i Warszawa i 2016

Nato's tidligere generalsekretær Anders Fogh Rasmussen har sagt, at Putin vil sætte Natos viljestyrke på prøve i Estland, Letland og Litauen.

- Det handler ikke om Ukraine. Putin vil genskabe Ruslands tidligere stilling som stormagt. Det er højst sandsynligt, at han vil intervenere i Baltikum for at teste Natos artikel 5, sagde Anders Fogh Rasmussen om Natos solidaritetsklausul tidligere i år.

Den tidligere danske statsminister tilføjede, at "Putin ved, at han besejres, hvis han krydser den røde linje og angriber en Nato-allieret. Det kan vi være helt sikre på. Men han er specialist i hybrid krigsførelse".

Mere fra Ekstra Bladet+

Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+