Bernie Sanders ramt af hjerteproblemer - aflyser planer

Den demokratiske præsidentkandidat er blevet hasteopereret

Her ses Bernie Sanders på stemmejagt i New Hampshire i weekenden. Video: AP

Den amerikanske senator og præsidentkandidat Bernie Sanders blev tirsdag aften lokal tid ramt af hjerteproblemer.

Det oplyser hans rådgiver, Jeff Weaver, i en pressemeddelelse, skriver amerikanske medier.

Bernie Sanders aflyser derfor alle planer de kommende dage, skriver Jeff Weaver.

- Under en kampagnebegivenhed i aftes oplevede senator Sandors en trykken for brystet. Efter han var blevet undersøgt på hospitalet, konstaterede man en blokering af en arterie, og to stenter blev derfor indsat, skriver Jeff Weaver.

- Senator Sanders snakker og er ved godt mod. Han vil slappe af de næste dage. Vi aflyser hans begivenheder og optrædener indtil videre, og vi vil fortsætte med at komme med passende opdateringer, lyder det fra rådgiveren.

Hillary Clinton går til angreb mod Trump på Twitter. Foto: Zach Gibson/Ritzau Scanpix Politik Toppolitikere i voldsomt Trump-angreb

78-årige Bernie Sanders er den ældste i striben af demokratiske kandidater til det kommende præsidentvalg i 2020. Hvis han skulle ende med at blive valgt, vil han være den ældste amerikanske præsident nogensinde.

Ifølge de foreløbige målinger er Sanders imidlertid overgået af den tidligere vicepræsident Joe Biden - på 76 år - og 70-årige Elizabeth Warren i kapløbet om at blive den af demokraternes kandidater, der skal udfordre Trump i præsidentvalget næste år.

Sanders forsøgte også i 2016 at blive Demokraternes præsidentkandidat, men tabte nomineringen til Hillary Clinton.

Foto: Rebecca Cook/Ritzau Scanpix Politik Hvem skal vælte Trump? Her er top-kandidaterne

Han er senator i delstaten Vermont, hvor han ikke er valgt som demokrat, men som uafhængig.

I de første måneder i 2020 indledes primærvalgene i de amerikanske delstater, hvor Demokraternes endelige præsidentkandidat skal findes.

Præsidentvalget finder sted den første tirsdag i november. Det er 3. november 2020.

OVERBLIK: De vil være Trumps modstander i 2020

I alt har 19 amerikanske politikere meldt sig på banen som Demokraternes kandidat til præsidentvalget i 2020.

Senest har kongresmedlemmet Seth Moulton mandag meldt sig på banen.

Her følger et overblik over kandidaterne:

* 40-årige Seth Moulton fra Massachusetts meddelte 22. april, at han ønsker at blive Demokraternes præsidentkandidat.

Den relativt ukendte Moulton blev valgt ind i Repræsentanternes Hus i 2015. Han er veteran fra Irak-krigen, og hans mærkesager er blandt andet grønne job og kamp mod klimaforandringerne.

* 38-årige Eric Swalwell annoncerede 8. april, at han vil udfordre Trump.

Swalwell har siddet i Kongressen og er en højlydt kritiker af præsident Donald Trump. Et af hans fokusområder er en strammere våbenlovgivning.

* 45-årige Tim Ryan meddelte 4. april, at han vil være Demokraternes præsidentkandidat.

Tim Ryan, der er fra Ohio, mener blandt andet, at han vil være i stand til at vinde stemmer tilbage fra arbejderklassen.

* Den 44-årige Wayne Messam, der er borgmester i Miramar, Florida, erklærede 28. marts, at han vil være demokratisk præsidentkandidat i 2020.

Blandt hans mærkesager er et styrket sundhedsvæsen og kamp mod klimaforandringer.

* Det tidligere kongresmedlem fra Texas Beto O'Rourke bekræftede 13. marts, at han stiller op.

Han blev landskendt i 2018, da han næsten slog republikaneren Ted Cruz ved senatsvalget i det ellers meget konservative Texas.

* Den tidligere guvernør i delstaten Colorado, John Hickenlooper, annoncerede sit kandidatur 4. marts.

Han spiller på, at han i sin politiske karriere har vist evner til at samle folk i krisetider.

* Guvernøren i delstaten Washington, Jay Inslee, meldte sig fredag den 1. marts ind i ræset om at blive Demokraternes præsidentkandidat.

Han stiller op med indsatsen mod klimaforandringer som sin altoverskyggende mærkesag.

* Senator Bernie Sanders meddelte 19. februar, at han stiller op og vil nomineres som Demokraternes kandidat til præsidentvalget.

Sanders forsøgte også i 2016 at blive Demokraternes præsidentkandidat, men tabte nomineringen til Hillary Clinton. Han er senator fra delstaten Vermont, hvor han ikke er valgt som demokrat men som uafhængig.

* Senator Amy Klobuchar fra Minnesota meddelte 10. februar officielt, at hun vil forsøge at blive Demokraternes præsidentkandidat i 2020.

Klobuchar er 58 år og er valgt i delstaten Minnesota. Hun fik stor opmærksomhed, da hun gik den nominerede højesteretsdommer Brett Kavanaugh på klingen sidste år.

* Senator Elizabeth Warren indledte officielt sin valgkamp 9. februar.

Warren er 69 år og valgt i delstaten Massachusetts. Hun er en af de store kritikere af både Donald Trump og bankindustrien.

* Senator Cory Booker meddelte officielt sit kandidatur den 1. februar.

Den 49-årige senator er tidligere borgmester i Newark, der er den største by i New Jersey. Booker har været senator siden 2013, og vælgerne i New Jersey skal vælge en person til hans sæde i Senatet samme dag, som der er præsidentvalg i 2020.

* Den 66-årige new age-forfatter Marianne Williamson erklærede sit kandidatur den 28. januar 2019.

Williamson er kendt som "spirituel rådgiver" for mange kendisser og vil med sin spirituelt prægede valgkampagne forsøge at hele det splittede USA.

* Borgmester Pete Buttigieg sagde 23. januar, at han tager skridt i retning af at stille op.

Den 37-årige Buttigieg, der er borgmester i South Bend, Indiana, er en af valgkampens outsidere. Han ønsker at blive USA's første åbent homoseksuelle præsident, men han har fået mange spørgsmål om sin begrænsede politiske erfaring.

* Senator Kamala Harris meddelte officielt den 21. januar, at hun stiller op.

Kamala Harris har siddet i det amerikanske Senat i to år. Hun er datter af indvandrere fra Indien og Jamaica og har tidligere været justitsminister i Californien i seks år.

* Den 15. januar sagde den demokratiske senator fra New York Kirsten Gillibrand, at hun vil stille op.

52-årige Gillibrand er kendt som en af fanebærerne i arbejdet med at ændre, hvordan Kongressen håndterer påstande om seksuel chikane. Hun blev desuden en fremtrædende stemme i MeToo-bevægelsen.

* Lørdag den 12. januar annoncerede Julian Castro, at han stiller op ved valget.

Julian Castro er tidligere borgmester i San Antonio i Texas og var boligminister under præsident Barack Obama fra 2014 til 2017.

* Det 37-årige kongresmedlem for Demokraterne Tulsi Gabbard annoncerede den 11. januar, at hun har i sinde at stille op ved næste års præsidentvalg.

Krigsveteranen Tulsi Gabbard er både den første hindu og den første amerikansksamoaner, der er blevet valgt til Kongressen for Hawaii.

* Den 44-årige iværksætter Andrew Yang indledte sin valgkamp i slutningen af 2017.

Den ret ukendte Yang har talt for at indføre en form for borgerløn og advarer imod automatisering, der kan føre til tab af arbejdspladser.

* 55-årige John Delaney meldte sig allerede på banen i juli 2017. Delaney har siden 2013 været medlem af Repræsentanternes Hus for Maryland.

Han vil arbejde for at forbedre USA's infrastruktur, en ny international skattereform og bedre forhold for migranter.

I begyndelsen af 2020 indledes primærvalgene i de amerikanske delstater, hvor Demokraternes endelige præsidentkandidat skal findes.

Præsidentvalget finder sted den første tirsdag i november. Det er 3. november 2020.

Kilder: USA Today, Washington Post, Reuters, AP og AFP.

 

132 kommentarer
Vis kommentarer