Beskyldninger om svindel udsætter præsidentvalg

Det ludfattige land må sandsynligvis vente til det nye år med at finde en afløser for den nuværende præsident.

Anden runde af præsidentvalget i Haiti er blevet udskudt.

Det oplyser valgmyndighederne i landet mandag uden dog at sætte en ny dato på valget, skriver det franske nyhedsbureau AFP.

- Det Midlertidige Valgråd informerer offentligheden, politiske partier og især kandidater om, at valget til de lokale myndigheder samt parlamentsvalg og præsidentvalg, der skulle være holdt 27. december 2015, udskydes, hedder det i en officiel meddelelse fra valgrådet ifølge Reuters.

Årsagen til udskydelsen er ifølge to medlemmer af valgrådet, at en valgkommission skal undersøge anklager om uregelmæssigheder i første valgrunde.

Anden og afgørende valgrunde ventes nu at blive holdt engang i løbet af januar.

Kampen om at blive præsident i Haiti står mellem Jovenel Moise og Jude Celestin. De fik henholdsvis flest og næstflest stemmer i første valgrunde i oktober og skal derfor ud i en anden runde om magten.

Der har siden første valgrunde været gensidige beskyldninger om valgsvindel og korruption, hvilket har ført til protester i landet, der er det fattigste på den vestlige halvkugle af Jorden.

I første valgrunde fik Jovenel Moise ifølge det officielle resultat 32,8 procent af stemmerne, mens Jude Celestin fik 25,3 procent.

Moise, der støttes af Haitis afgående præsident, Michel Martelly, er en forretningsmand med fokus på landbrug, hvor hans primære indtægt stammer fra bananer. Derfor går han under tilnavnet "Bananmanden" ifølge AFP.

Jude Celestin stiller op for anden gang ved et præsidentvalg i Haiti. Sidste gang i 2010 blev han diskvalificeret i anden valgrunde.

Haiti kæmper stadig med efterveerne fra det ødelæggende jordskælv i 2010, hvor flere end 250.000 mennesker mistede livet.

1 kommentar
Vis kommentarer