Beto-mania! Demokraternes nye stjerne sætter rekord

Dysten om, hvem der skal være Demokraternes udfordrer til præsident Donald Trump i 2020, er i fuld gang

Efter flere måneders spekulationer bekræfter det tidligere demokratiske kongresmedlem Beto O'Rourke, at han stiller op til præsidentvalget. Foto: AFP
Efter flere måneders spekulationer bekræfter det tidligere demokratiske kongresmedlem Beto O'Rourke, at han stiller op til præsidentvalget. Foto: AFP

Demokraternes nye stjerne, den 46-årige Texas-politiker Beto O'Rourke, fik lukket munden på kritikerne, da hans præsidentkampagne indsamlede 6,1 millioner dollars i løbet af det første døgn.

O'Rourke, der er blevet sammenlignet med politikere som John F. Kennedy og Barack Obama, overgik dermed alle forventninger – og han overgik samtidig alle de andre kandidater, der har meldt sig i kampen om at blive Demokraterne præsidentkandidat i 2020.

- Seks millioner dollars på et døgn er imponerende, og folk, der siger andet, kender ikke spillet, siger Kirk Wagar, der tidligere har doneret penge til Obama, til Politico.

Beto O'Rourke, der slog sit navn fast i forbindelse med et fejlslagent senatsvalg sidste år, er kommet sent i gang med valgkampen, og over et dusin andre kandidater har allerede meldt sig på banen.

O'Rourke blev landskendt, da han ved midtvejsvalget sidste år udfordrede senator Ted Cruz ved senatsvalget i Texas. Han tabte valget, men var bare to procentpoint fra at slå Cruz i den konservative delstat. Foto: Reuters
O'Rourke blev landskendt, da han ved midtvejsvalget sidste år udfordrede senator Ted Cruz ved senatsvalget i Texas. Han tabte valget, men var bare to procentpoint fra at slå Cruz i den konservative delstat. Foto: Reuters
 

Joe Biden stiller op til præsidentvalg - eller?

Blandt feltets markante navne er senator Bernie Sanders, der fik indsamlet 5,9 millioner dollars i løbet af sit første døgn som kandidat – også et imponerende resultat. Senator Kamala Harris fik blot rejst halvanden million dollars i samme tidsrum.

Der er knap et år til den første afstemning i en langvarig dyst om, hvem der skal være Demokraternes kandidat til præsidentvalget og dermed udfordre Donald Trump.

Pengeindsamlingen giver et fingerpeg om, hvem der har den største og mest engagerede opbakning.

Kritiseret for interview
Beto O’Rourke blev kritiseret for sin lancering af præsidentkampagnen, og han fik på puklen for et interview i magasinet Vanity Fair, hvor han kækt erklærede, at var 'født' til at være præsidentkandidat.

Det faldt også folk for brystet, at han henviste til sin kone som en, der passede børnene. Begge udtalelser blev opfattet som udtryk for privilegieblindhed, og O’Rourke har været hurtig ude med en undskyldning.

OVERBLIK: De vil være Trumps modstander i 2020

Flere amerikanske politikere har meldt sig på banen som kandidater til præsidentvalget i 2020.

Her er et overblik over nogle af de største profiler fra Demokraterne, der har annonceret deres kandidatur, eller som har taget officielle skridt i retning af at stille op.

* Det tidligere kongresmedlem fra Texas Beto O'Rourke bekræfter natten til torsdag, at han stiller op.

Han blev landskendt i 2018, da han næsten slog republikaneren Ted Cruz ved senatsvalget i det ellers meget konservative Texas.

* Den tidligere guvernør i delstaten Colorado, John Hickenlooper, annoncerede sit kandidatur 4. marts.

Han spiller på, at han i sin politiske karriere har vist evner til at samle folk i krisetider.

* Guvernøren i delstaten Washington, Jay Inslee, meldte sig fredag den 1. marts ind i ræset om at blive Demokraternes præsidentkandidat.

Han stiller op med indsatsen mod klimaforandringer som sin altoverskyggende mærkesag.

* Senator Bernie Sanders meddelte 19. februar, at han stiller op og vil nomineres som Demokraternes kandidat til præsidentvalget.

Sanders forsøgte også i 2016 at blive Demokraternes præsidentkandidat, men tabte nomineringen til Hillary Clinton. Han er senator fra delstaten Vermont, hvor han ikke er valgt som demokrat men som uafhængig.

* Senator Amy Klobuchar fra Minnesota meddelte 10. februar officielt, at hun vil forsøge at blive Demokraternes præsidentkandidat i 2020.

Klobuchar er 58 år og er valgt i delstaten Minnesota. Hun fik stor opmærksomhed, da hun gik den nominerede højesteretsdommer Brett Kavanaugh på klingen sidste år.

* Senator Elizabeth Warren indledte officielt sin valgkamp 9. februar.

Warren er 69 år og valgt i delstaten Massachusetts. Hun er en af de store kritikere af både Donald Trump og bankindustrien.

* Senator Cory Booker meddelte officielt sit kandidatur den 1. februar.

Den 49-årige senator er tidligere borgmester i Newark, der er den største by i New Jersey. Booker har været senator siden 2013, og vælgerne i New Jersey skal vælge en person til hans sæde i Senatet samme dag, som der er præsidentvalg i 2020.

* Borgmester Pete Buttigieg sagde 23. januar, at han tager skridt i retning af at stille op.

Den 37-årige Buttigieg, der er borgmester i South Bend, Indiana, er en af valgkampens outsidere. Han ønsker at blive USA's første åbent homoseksuelle præsident, men han har fået mange spørgsmål om sin begrænsede politiske erfaring.

* Senator Kamala Harris meddelte officielt den 21. januar, at hun stiller op.

Kamala Harris har siddet i det amerikanske Senat i to år. Hun er datter af indvandrere fra Indien og Jamaica og har tidligere været justitsminister i Californien i seks år.

* Den 15. januar sagde den demokratiske senator fra New York Kirsten Gillibrand, at hun vil stille op.

52-årige Gillibrand er kendt som en af fanebærerne i arbejdet med at ændre, hvordan Kongressen håndterer påstande om seksuel chikane. Hun blev desuden en fremtrædende stemme i MeToo-bevægelsen.

* Lørdag den 12. januar annoncerede Julian Castro, at han stiller op ved valget.

Julian Castro er tidligere borgmester i San Antonio i Texas og var boligminister under præsident Barack Obama fra 2014 til 2017.

* Det 37-årige kongresmedlem for Demokraterne Tulsi Gabbard annoncerede den 11. januar, at hun har i sinde at stille op ved næste års præsidentvalg.

Krigsveteranen Tulsi Gabbard er både den første hindu og den første amerikansksamoaner, der er blevet valgt til Kongressen for Hawaii.

* 55-årige John Delaney meldte sig allerede på banen i juli 2017. Delaney har siden 2013 været medlem af Repræsentanternes Hus for Maryland.

Han vil arbejde for at forbedre USA's infrastruktur, en ny international skattereform og bedre forhold for migranter.

* Den siddende præsident, republikanske Donald Trump, søgte allerede om genopstilling på sin indsættelsesdag. Hans kampagne har indtil videre indsamlet over 100 millioner dollar.

Trump har tidligere udtalt, at han vil genopstille sammen med den nuværende vicepræsident, Mike Pence.

* Nyhedsbureauet Reuters nævner flere demokrater, der kan ende med at stille op ved næste års præsidentvalg. Det gælder blandt andet den tidligere vicepræsident Joe Biden.

I de første vintermåneder 2020 indledes primærvalgene i de amerikanske delstater, hvor Demokraternes endelige præsidentkandidat skal findes.

Præsidentvalg finder sted den første tirsdag i november. Det er 3. november 2020.

Kilder: USA Today, Washington Post, Reuters og AFP.