Bitter præsident-strid: Gør grin med Macrons kone

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, beskylder den brasilianske præsident, Jair Bolsonaro, for at være respektløs, efter Bolsonaro har gjort grin med den franske førstedames udseende

Striden mellem præsidenterne blussede op over skovbrandene i Amazonas. Se eller gense de chokerende billeder, der er gået verden rundt. Video: Reuters

Der er kold luft mellem den franske præsident, Emmanuel Macron, og hans brasilianske kollega, Jair Bolsonaro. Macron svarer nu igen på en kommentar på Facebook, hvor Bolsonaro har kritiseret den franske præsidents hustru for hendes udseende.

'At han er kommet med utroligt respektløse kommentarer om min hustru - Hvad kan jeg sige? Det er trist. Det er trist. Men det er først og fremmest trist for ham og det brasilianske folk', siger Macron ifølge The Washington Post til en nyhedskonference mandag.

Striden mellem de to præsidenter har varet i flere dage. Foto: Jacques Witt/AFP/Ritzau Scanpix
Striden mellem de to præsidenter har varet i flere dage. Foto: Jacques Witt/AFP/Ritzau Scanpix
 

Alarm over Amazonas: - Det er en international krise

Striden startede med skovbrand
Det er de mange skovbrande i Amazonas i Sydamerika, som har lagt grund til kontroversen mellem de to præsidenter. Torsdag i sidste uge opfordrede Emmanuel Macron nemlig G7-landene, som har mødtes i weekenden i netop Frankrig, til at finde en løsning på krisen.

Dagen efter truede Macron også med at blokere en stor frihandelsaftale mellem EU og de sydamerikanske lande i organisationen Mercosur, hvis ikke Bolsonaro tog initiativ til at beskytte Amazonas.

Det fik Jair Bolsonaro til at kritisere den franske præsident. Han mener, at Macron har en 'kolonialist-mentalitet'.

Amazonas-drama før topmøde

 

Sammenligner førstedamer
En Bolsonaro-tilhænger slog søndag et såkaldt 'meme' op på den brasilianske præsidents officielle Facebook-side, som sammenligner de to præsidenters hustruer, nemlig den franske førstedame, Brigitte Macron, på 67 år og den brasilianske førstedame, Michelle Bolsonaro, på 37. Det originale billede er efterfølgende blevet slettet, men kan ses i tweetet herunder.

'Forstår du nu, hvorfor Macron er efter Bolsonaro?', kan teksten på billedet oversættes til. Kommentaren antyder altså, at Macron er misundelig på den brasilianske præsident over hans unge hustru.

Vil give 150.000.000 til bekæmpelsen

Men det er Bolsonaros svar, der har vækket Macrons vrede. 'Gør ikke manden pinlig berørt', skriver Bolsonaro nemlig i en kommentar til billedet.

Og det er respektløst, mener Macron.

- Jeg tror, at mange brasilianske kvinder nok skammer sig over at læse sådan noget fra deres præsident. Jeg tror, at det brasilianske folk, som er et godt folk, er flove over den slags opførsel, siger den franske præsident ifølge The Washington Post.

En talsmand for Brasiliens præsidentpalæ nægter at kommentere, hvorvidt det er Bolsonaro selv, der har skrevet den kontroversielle Facebook-kommentar.

Superstjerne giver kæmpe beløb væk