Blå partier vil åbne grænserne for vaccinerede turister

V, DF og Nye Borgerlige støtter K-forslag om vaccinerede turister til Danmark. De Radikale vil også se på det

Blå partier vil åbne grænserne for vaccinerede turister

Coronapasset er en del af den langsigtede genåbning af Danmark

Venstre, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige støtter De Konservatives forslag om, at udenlandske turister skal kunne komme til Danmark, hvis de er blevet vaccineret.

De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, synes ikke, at det giver mening, at vaccinerede borgere skal holdes ude af landet, når de ikke længere udgør en smitterisiko.

- Lad os få åbnet Danmark for alle, der har fået en godkendt vaccine. Så kan de jo lige så godt komme her og lægge en masse penge. Sender vi det signal nu, kan folk begynde at planlægge at holde ferie i Danmark, siger han.

Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen, mener, at forslaget godt kan føres ud i livet på en sundhedsforsvarlig måde.

Han understreger, at det skal kunne dokumenteres, at rejsende faktisk er vaccineret.

- Der er et fælles europæisk coronapas under udarbejdelse, men indtil det er på plads, må man stille krav om anden valid dokumentation, som kan godtgøre, at man er vaccineret eller har en negativ test, siger han.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, vil høre myndighedernes vurdering.

- I begyndelsen mente man, at der kunne være en smitterisiko, selv om man var vaccineret, men den er blevet mindre og mindre med tiden, og man er blevet klogere.

- Så derfor mener jeg, at vi skal have myndighedernes anvisning, så man kan sikre, at vi ikke får mere smitte til landet, siger hun.

Radikale Venstres politiske ordfører, Andreas Steenberg, synes, at det lyder 'fornuftigt og meget tilforladeligt'.

- Umiddelbart vurderer jeg ikke, at det her udgør en stor sundhedsrisiko, fordi folk jo netop er blevet vaccineret.

- Man må tage det forbehold, at der kan være lande i verden, hvor vi ikke stoler på deres systemer, eller hvor der ikke findes beviser for, at man er vaccineret.

Han stoler dog på systemerne i vores nabolande, hvor mange turister kommer til Danmark fra.

Hos Enhedslisten er coronaordfører Peder Hvelplund ikke helt begejstret for forslaget, selv om han godt forstår intentionen bag.

Han mener ikke, at der er nok styr på, hvor meget vaccinerede kan bære smitte videre.

- Vi er lige nu i en situation, hvor udviklingen i Danmark er temmelig gunstig, mens lande omkring os er på vej med fuld fart ind i en tredje bølge.

- Så jeg vil være bekymret for, at man sætter den positive udvikling i Danmark over styr med en øget trafik over grænsen.

Tirsdag skal partierne bag genåbningsaftalen drøfte, hvordan rejserestriktionerne skal se ud fremover.

Ifølge Udenrigsministeriet ventes en udmelding inden 15. april.