Annonce:
Annonce:

Blæser stadig på reglerne: Regnskab udebliver

Rasmus Paludans parti, Stram Kurs, har modtaget offentlig millionstøtte, men regnskabet udebliver fortsat på trods af lovkrav

Rasmus Paludans parti, Stram Kurs, har endnu ikke afleveret regnskab fra 2020 til Folketinget. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Rasmus Paludans parti, Stram Kurs, har endnu ikke afleveret regnskab fra 2020 til Folketinget. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Politik

Samtidig med at Rasmus Paludan er stærkt utilfreds med, at Stram Kurs står til at miste dets partistøtte, lever partiet stadig ikke op til partiregnskabsloven.

I august har Stram Kurs endnu ikke afleveret regnskabet for 2020 på trods af rykkere fra Folketingets økonomiafdeling.

- Vi har ikke hørt fra Stram Kurs, og vi har stadig ikke modtaget regnskabet for 2020, oplyser Folketingets presseansvarlige, Claus Brask, til Ekstra Bladet.

Deadlinen for partiernes 2020-regnskaber udløb ved årsskiftet, men som det eneste parti på stemmeseddelen ved valget i 2019 har Stram Kurs endnu ikke afleveret deres.

Paludan har ellers tidligere lovet, at regnskabet var på vej.

Tidligere i år afdækkede Ekstra Bladet således, hvordan Rasmus Paludans parti har modtaget offentlig partistøtte uden at have afleveret det lovpligtige regnskab.

Annonce:

Dengang sagde Paludan, at han ville indsende regnskabet efter påske, men i maj havde han stadig ikke aflagt regnskab.

Udeblivelsen af regnskabet betyder, at offentligheden stadig ikke kan få indsigt i, hvad den offentlige partistøtte er blevet brugt på.

Ingen konsekvens
I august fremgår Stram Kurs' 2020-regnskab stadig ikke af Folketingets hjemmeside, da de ikke har modtaget regnskabet.

- Vores økonomikontor har sendt en rykker før sommerferien, men vi har ikke hørt noget fra Stram Kurs, fortæller Claus Brask, der er presseansvarlig i Folketingets ledelsessekretariat.

- Det eneste vi ved, er, at de ville aflevere det ugen efter, eftersom det var det, han udtalte til Ekstra Bladet, siger Claus Brask og henviser til Ekstra Bladets artikel fra maj.

- Det trækker åbenbart ud.

Ifølge Claus Brask har det ingen konsekvens, at Stram Kurs' regnskab udebliver.

'Efter en nærmere granskning er det Folketingets opfattelse, at der ikke findes hjemmel for sanktioner ved manglende aflevering af regnskab,' skrev han i maj til Ekstra Bladet.

Annonce:

Rasmus Paludan er ikke vendt tilbage på Ekstra Bladets henvendelser.

Vil lukke pengekassen
Et flertal i Folketinget vil nu stoppe for tilførslen af penge til mindre partier.

Det betyder, at partier som Stram Kurs og Borgerlisten, der stillede op til folketingsvalget i 2019, ikke længere vil få en årlig pengeindsprøjtning.

Partileder for Stram Kurs, Rasmus Paludan, er utilfreds med lovforslaget, som han kalder udemokratisk.

- Jeg må indrømme, at det virker, som om denne lov skal vedtages kun for ramme mig, hvilket jeg synes er meget småligt, skriver Paludan til Politiken.

Et bredt flertal på Christiansborg vil hæve grænsen for, hvornår et parti kan få støtte. De partier, der ikke får mere end 3,2 mandater ved et folketingsvalg, kan derfor ikke få partistøtte fremover.

Det vidste du ikke: Søren Papes vilde fortid

Paludans parti-millioner

Ved folketingsvalget 5. juni 2019 fik Stram Kurs 63.114 stemmer. Det har indtil videre udløst 5,3 millioner kroner i partistøtte til Stram Kurs:

19. august 2019: 1.041.381 kr.

13. januar 2020: 2.114.319 kr.

20. maj 2021: 2.177.433 kr.

Systemet er lempeligt.

For kalenderåret 2019 skal ny-opstillede partier som Stram Kurs slet ikke aflevere regnskab for indtægter og udgifter.

2021-regnskabet skal først afleveres ved udgangen af 2022.

Hver stemme udløser et beløb i partistøtte. Det var på 33 kroner pr. stemme i 2019 - og er i 2022 steget til 34,75 kroner pr. stemme. 

Hvis Stram Kurs - med tre-fire måneders forsinkelse - indleverer regnskab for 2020, får partiet altså yderligere 2,2 millioner støttekroner i 2022.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Annonce:

Søren Espersen har tidligere været modstander af EU. Nu er han blevet en af Inger Støjbergs nye folketingskandidater, og så har piben fået en anden lyd. Hør et interview med ham herunder eller i din podcast-app.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er farligt at leve, du kan dø af det
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: