Bliver naboer til giga-byggeplads i 10 år: Politikerne har holdt os fuldstændigt i mørket

Politikerne jubler over kæmpe datacentre. Naboerne bliver holdt i mørket, når Mark Zuckerberg og co. rykker ind

Byggemaskinerne er endnu ikke gået i gang med anlæggelsen af de enorme datacentre i Sønderjylland. Men i Odense har de været i gang længe. Droneoptagelser viser det enorme omfang, som et datacenters byggeplads udgør.
Følg Politik

 

Flere steder i Danmark skyder de op i landskabet. Enorme datacentre, der lagrer alt fra dine gamle feriebilleder i Apples iCloud til de chatbeskeder, du sender på Facebook.

Politikerne jubler, når Silicon Valleys tech-giganter melder deres ankomst i Danmark. Men når den første gravko er trillet ind på marken, bliver det bare ved og ved. Og ved.

De kommende naboer til tech-giganterne Apple og Googles nye datacentre ved Rødekro i Sønderjylland kan se frem til vanvittige 10-15 år med en byggeplads i baghaven og tung lastbiltrafik på den landlige vej forbi deres huse.

Og det bliver ikke hvilken som helst byggeplads.

Med et byggeareal på 285 hektar, fylder byggepladsen for alene Apples kommende datacenter ca. 400 fodboldbaner.
Under tag vil det seks milliarder kroner dyre datacenter fylde 1,4 millioner kvadratmeter.

Det enorme byggeareal ses her afgrænset på et sattelitfoto fra lokalplanen. Det er særligt naboerne på den sydligste vej, Kassøvej, der vil komme til at blive generet af tung trafik fra byggeriet.
Det enorme byggeareal ses her afgrænset på et sattelitfoto fra lokalplanen. Det er særligt naboerne på den sydligste vej, Kassøvej, der vil komme til at blive generet af tung trafik fra byggeriet.

En illustration fra lokalplanen viser, hvor stort et område af de grunden, som de enorme server-haller vil optage. I alt må der bygges på 50 pct. af den 400 fodboldbaner store grund, hvilket svarer til 1,4 mio. kvadratmeter.
En illustration fra lokalplanen viser, hvor stort et område af de grunden, som de enorme server-haller vil optage. I alt må der bygges på 50 pct. af den 400 fodboldbaner store grund, hvilket svarer til 1,4 mio. kvadratmeter.

Dertil kommer Googles datacenter. Techgiganten har købe en grund og bestilt og fået udført arkæologiske udgravninger. Men Google har fortsat ikke fortalt, hvordan de vil gøre brug af den enorme grund i Aabenraa kommune.

Aabenraas borgmester, Thomas Andresen, bekræfter i et interview med Ekstra Bladet, at byggeperioden sagtens kan blive 10 år. Men naboerne frygter en endnu længere periode, da Google endnu ikke har offentliggjort, hvornår deres byggeri går i gang.

Alligevel står lokale og nationale politikere på sidelinjen og jubler over de enorme anlægsprojekter, som lige nu skyder op i Viborg (Apple), Odense (Facebook) og snart ved Rødekro i Sønderjylland (Apple). Her har Google ligeledes købt en grund, men ikke offentliggjort byggeplaner endnu.

Byggepladsen ved Facebooks kommende datacenter i Odense. I Sønderjylland bliver der ikke bare et, men to fremtidige datacentre. Det første får et byggeareal på ca. 400 fodboldbaner. Byggeperioden bliver i omegen af 10 år. Foto: Tim Kildeborg Jensen
Byggepladsen ved Facebooks kommende datacenter i Odense. I Sønderjylland bliver der ikke bare et, men to fremtidige datacentre. Det første får et byggeareal på ca. 400 fodboldbaner. Byggeperioden bliver i omegen af 10 år. Foto: Tim Kildeborg Jensen
 

Men over for den kommende giga-byggeplads i Sønderjylland, er minerne flere steder dybt skeptiske:

- Vi risikerer ikke at kunne af med vores huse, når der i årevis skal køre tunge lastbiler forbi på vejen til det her byggeri. Der er jo en grund til, at man flytter på landet. Og det er ikke for at blive nabo til en kæmpe byggeplads, siger Claus Lorenzen, der bor få meter fra det kommende byggeri, til Ekstra Bladet.

Hverken naboerne eller det samlede byråd har kunnet få et samlet overblik over det kommende kæmpebyggeri.

Datacentre skyder op overalt

  • Et datacenter består af enorme haller fyldt med computerservere. Her opbevares eksempelvis billederne af din sommerferie til Mallorca fra 2015 på iCloud eller arkiveringen af en gammel chat, du har haft på Facebook.
  • Ifølge Cowi vil datacentre få strømforbruget i Danmark til at stige med 7 terawatt-timer (TWh) mellem 2019 og 2030. Det svarer til hele 17 pct. af det samlede danske forbrug af el.
  • Lige nu er der seks datacentre på vej i Danmark. Det første åbner for Apple i Foulum ved Viborg i 2019. Apple åbner også et i Kassø ved Aabenraa. Her har Google også købt en grund, hvor byggeplanerne endnu ikke er offentliggjort. Det samme har de gjort ved Fredericia. Derudover åbner Facebook et datacenter ved Odense. Senest er planerne for endnu et datacenter i Esbjerg blevet offentliggjort.
  • Det er planen, at tech-giganternes datacentre skal drives på CO2-neutral el.

kilde: Energistyrelsen/Cowi

Processen beskrives af Enhedslistens medlem af Aabenraa byråd, da lokalplanen for datacentrenes beliggenhed skulle behandles, for mørklægning:

Fuldstændig sat af
- Vi har været koblet fuldstændig af. Vi er blevet holdt helt i mørket, siger Gert Nordklitgaard til Ekstra Bladet.

Af lokalplanen fremgår det således intet sted, at der er tale om et datacenter, eller at det er den amerikanske telefon-mastodont Apple, der gør sit indtog i Sønderjylland.

Her fremgår blot helt vagt, at der er tale om 'virksomhed med tilhørende funktioner', som beskrives som 'særligt arealkrævende og strømforbrugende.'

Noget, Gert Nordklitgaard finder dybt problematisk:

- Vi har slet ikke anet, hvad det var for et projekt. Vi er blevet nødt til at gætte os frem, da der lå noget i den lokalplan om behovet for at afkøle i grundvandet, samt at det ikke var en produktionsvirksomhed, siger Gert Nordklitgaard (EL), der sad i byrådet, mens byggeplanerne blev diskuteret, men mistede sin plads ved kommunalvalget sidste år.

- Jeg føler, at der er mistillid til os som byrådsmedlemmer. Som om vi ikke kan holde på informationer. Det er ubehageligt.

- Jeg har som sådan ikke nogen problemer med ideen – men det er dælendylme noget strøm, de skal bruge. Og lige præcist de landbaserede vindmølleparker har vi haft nogle voldsomme diskussioner om hernede. Præcist de samme politikere, der nu klapper i hænderne over det her datacenter, er de samme, der er voldsomme modstandere af landbaserede vindmølleparker, hvilket er det datacenteret helst skal bruge. Det skal nok blive spændende, siger Gert Nordklitgaard til Ekstra Bladet.

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Apple.

 

* * *

Borgmester erkender: Der bliver trafikale gener

Aabenraas borgmester, Thomas Andresen (V), var jublende lykkelig, da han sidste år kunne annoncere, at Apple og Google havde valgt at opføre de enorme datacentre i hans kommune.

Borgmesteren erkender imidlertid, at der bliver gener forbundet med den enorme byggeplads. Og han kan ikke svare på, hvor længe byggeriet tager:

- Jeg kan faktisk godt forstå naboernes bekymringer. I sidste ende vil vi gøre alt, hvad vi kan for at minimere de gener, som vil opstå ved det her byggeri, siger Thomas Andresen og nævner, at en af tiltagene er at omlægge tilkørselsvejene for byggematerialer, så de generer naboerne mindre.

- Det vil være forkert at sige, at man slet ikke kan mærke så stort et projekt. Og der vil komme trafikale gener. Men jeg tror nu alligevel, at lokalbefolkningen ser flere muligheder end problemer i det her. For vi er pressede på mange måder hernede, siger Thomas Andresen til Ekstra Bladet.

- Helt konkret bekymrer det beboerne, at I ikke kan svare klart på, hvor mange år de skal være naboer til en enorm byggeplads. Det gør, at de bliver bekymrede for, om de kan sælge deres hus. Hvad vil du sige til dem?

- Det har jeg ikke mulighed for at svare på. Men jeg vil sige alt fra... det kan vare op til 10 år. Og det putter vi ikke med. Men jeg mener, det her har positiv indvirkning på husmarkedet derude. Det kan vi se på de byggegrunde, der bliver solgt i Hjordkær.

- Men når lastbilerne og gravkøerne først kører, er du så ikke bekymret for, at potentielle købere kan blive skræmt ved udsigten til 10 års byggerod?

- Nej. For de umiddelbare naboer er primært landmænd. Der er ikke i den forstand store parcelhusområder, der grænser op. Og så er der en stor respektafstand fra skel.

- Hvordan kan det være i orden, at der har været så meget hemmelighedskræmmeri om, hvem der har købt og hvilket byggeri, der var tale om, at naboerne har følt sig efterladt i mørket?

- Byrådet har ikke vidst - og det vidste jeg heller ikke - hvilken konkret virksomhed, der var tale om. Men i forhold til lokalplanen, så går den på virksomhedsklassen. Det må være det, Gert Nordklitgaard tænker på. Men det er helt almindeligt, at vi ikke går ud og siger, at det er Apple, der er ved at opkøbe grunde, siger borgmesteren.

OPDATERING: Det fremgik ved en fejl tidligere, at Google stod bag datacentret ved Foulum. Der er tale om Apples datacenter.

Seneste nyt

Hvorfor må Michael Dyrby blive?

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.