Boris lider nederlag: Kyler rebelske partifæller ud

Boris Johnson lider nederlag i det britiske parlament om blokering af 'no deal'. Rebeller bliver ekskluderet

Forstå Brexit-situationen på et øjeblik
Følg Politik

Boris Johnson lider nederlag i Underhuset. Det britiske parlament skal nu stemme om blokering af et 'no deal'-brexit onsdag.

Det står klart, efter en koalition af parlamentsmedlemmer har fået vedtaget fremlæggelsen af et lovforslag tirsdag aften, som har til formål at blokere for et 'no deal'-brexit.

Regeringen, der er imod lovforslaget, taber afstemningen med stemmetallet: 328 - 301.

Den britiske regering har derudover bragt sig yderligere i mindretal, efter premierminister Boris Johnson ifølge adskillige kilder i britiske medier har valgt at få sin 'chief whip' til at straffe rebelske konservative parlamentsmedlemmer med ekskludering fra partiet.

De rebelske parlamentsmedlemmer har allerede fået besked på, at de står til øjeblikkelig ekskludering, hvis de bryder partilinjen ved afstemningen tirsdag.

Ifølge The Times' politiske reporter er der 21 rebeller hos de konservative i aften, der har stemt for at fremsætte lovforslaget. Dermed står Boris Johnson til at skulle ekskludere 21 medlemmer, hvilket vil give ham et mindretal i Underhuset på minus 22, efter Phillip Lee tidligere tirsdag skiftede til Liberaldemokraterne.

Boris Johnson siger kort efter afstemningsresultatet, at han ikke vil acceptere Underhusets krav om blokere no deal og vil nu gå efter at få udskrevet et parlamentsvalg.

- Parlamentet er på nippet til at ødelægge alle muligheder for en aftale. Vi må træffe en afgørelse, siger Boris Johnson og siger, at han vil bede om udskrivelse af parlamentsvalg, såfremt lovforslaget vedtages i morgen.

- Lederen af oppositionen har i to år tigget og bedt om et valg, siger Boris Johnson.

Men at få et valg kan vise sig sværere end som så.

Jeremy Corbyn fra Labour gentager nemlig partifællen Emily Thornberrys krav om, at et valg først kan udskrives, når loven om blokering af 'no deal' er endeligt vedtaget. Det kræver ifølge fastlagte britiske valgperioder 2/3 flertal at udskrive valg i utide.

Samme melding kommer fra Liberaldemokraternes Jo Swinson.

 

Mere fra Ekstra Bladet+

Kristendemokraterne ligner efterhånden en abort

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+