Boris monster-sejrer - Blodbad for Corbyn

Boris Johnson vinder kæmpe sejr ved britisk valg, der ender som blodbad for Jeremy Corbyn, konkluderer britisk tv

Hvad siger briterne til Boris Johnsons historiske sejr? James Kristoffer Miles har taget temperaturen. Producer: Lasse Brøndal.

OPDATERING 6.05: Med 326 mandater i sækken har Boris Johnson og de konservative kort efter kl. 6.00 dansk tid officielt sikret sig valgsejren ved det britiske valg. Valgsejren vil dog vokse, som de sidste valgkredse tælles op.

MANCHESTER (Ekstra Bladet): En massakre er næsten for mildt et ord.

Jeremy Corbyn og Labour er blevet udslettet fra valgkortet i store dele af sit hjerteland gennem op mod 100 år i Storbritannien. Det står nu klart i en række centrale Labour-valgkredse, efter briterne torsdag gik til valg.

Ifølge en sen prognose fra Sky News med langt over halvdelen af stemmerne talt op og over 500 valgkredse ud af 650 offentliggjort står Boris Johnson til en kæmpe sejr ved decembervalget.

Den britiske premierminister og Det Konservative Parti har ifølge prognosen vundet mellem 363 og 369 mandater. Der kræves 326 for at få absolut flertal.

Mange steder har Johnson og co. vundet kæmpe skalper fra Labour i det gamle, hæderkronede arbejdertis hjerteland i Nordengland. Flere steder er valgkredse skiftet fra Labour til konservative for første gang i historien.

Ikke mindst omkring Manchester, hvor Ekstra Bladet har dækket valget.

Eksempelvis er kredse som Leigh i nærheden af fodboldmetropolen tabt for Labour, som har siddet på magten i 98 år siden 1922 i denne valgkreds. Og længere nordpå i Blyth Valley tæt ved Newcastle er magten også skiftet fra Labour til de konservative efter næsten 85 år. Også i det nordlige Wales, hvor byer som Wrexham i en menneskealder har været repræsenteret af Labour i parlamentet, er fra i dag konservativ.

Boris Johnson fejrer sejren, da han ankommer til de konservatives hovedkvarter i London i nat. Foto: Hannah McKay
Boris Johnson fejrer sejren, da han ankommer til de konservatives hovedkvarter i London i nat. Foto: Hannah McKay

Brexit på skinner?

Med et forstærket flertal i parlamentet får Boris Johnson formentlig mulighed for endelig at få gennemført sin skilsmisseaftale med EU og få 'brexit ordnet', som har været et af hans valgløfter.

Ifølge flere konservative topfolk, herunder finansminister Sajid Javid, vil den næste afstemning om skilsmisseaftalen muligvis allerede komme på dagsordenen i Underhuset før jul.

Boris Johnson har lovet, at brexit er en realitet før 31. januar 2020.

- Det ligner, at de konservative får et nyt stærkt mandat. For at få brexit ordnet. Og ikke bare det, men også for at forene vores land, siger Boris Johnson, der altså er genvalgt som Storbritanniens premierminister med over 25.000 stemmer i sin valgkreds, Uxbridge.

- Jeg takker mine medkandidater, Lord Buckethead og Elmo og andre. Men først og fremmest takker jeg dette lands befolkning fra et valg, som vi ikke havde lyst til i december, men som er endt med at være historisk, mener jeg.

Boris Johnson siger, at han allerede fra i dag vil gå efter at få klaret brexit. Noget, han har lovet igen og igen i valgkampen.

Omvendt har Labours leder, Jeremy Corbyn, allerede erkendt nederlaget og sagt, han vil træde tilbage efter en overgangsfase, som han ikke har defineret nærmere.

Se også: Corbyn: - Jeg træder tilbage... men ikke lige nu

1 af 4 Boris Johnson fejrer sejren, da han ankommer til de konservatives hovedkvarter i London i nat. Foto: Hannah McKay
2 af 4 Boris Johnson under sin sejrstale i valgkredsen. Foto: Toby Melville
3 af 4 Boris Johnson med sin hund under stemmeafgivelsen torsdag. Foto: Dylan Martinez
4 af 4 Boris Johnson fejrer sejren, da han ankommer til de konservatives hovedkvarter i London i nat. Foto: Hannah McKay
515 kommentarer
Vis kommentarer