Boris nedstemt: Intet valg i Storbritannien

Den britiske premierminister kan ikke få lov til at udskrive valg

Kaostiske scener brød - som vanligt - ud i parlamentet efter afstemingen. Video: Parliament TV.

Boris Johnson må se sig slået, efter han fremsatte et forslag om at udskrive parlamentsvalg i Storbritannien 12. december.

For at valget skulle være blevet en realitet, skulle to tredjedele af det britiske parlament nemlig have stemt for, og det er ikke tilfældet.

299 stemte for forslaget, mens 70 medlemmer stemte imod. Hvis det skulle være gået igennem, skulle 434 parlamentsmedlemmer har stemt for.

Undlod at stemme
Alle medlemmer af oppositionspartiet Labour havde fået besked på at undlade at stemme ved mandagens afstemning.

Den britiske regering vil dog fremlægge et nyt forslag om valg, der bliver fremsat som et ændringsforslag. Det betyder, at det kan vedtages med simpelt flertal.

SNP og Liberaldemokraterne har 54 stemmer tilsammen, og sammen med de 287 konservative stemmer vil der i princippet være nok til at få udskrevet et valg, hvis ændringsforslaget bliver vedtaget. Men de enkelte partier har taget flere forbehold.

Liberaldemokraterne og SNP har blandt andet krævet, at et brexit uden en aftale udelukkes helt.

Imod parlamentsvalg
Oppositionen har været imod et parlamentsvalg i december, fordi den frygter, at det kan føre til et hårdt brexit, hvor der ikke kommer til at være en skilsmisseaftale mellem EU og briterne.

Der har også været stor uenighed om, hvorvidt en valgdato skulle være den 9. eller den 12. december. SNP har insisteret på den 9. december, fordi partiet mener, at dette vil føre til en opløsning af parlamentet så hurtigt, at Johnson ikke vil kunne presse sin brexitaftale igennem i al hast.

Både Liberaldemokraterne og SNP ønsker at indføre stemmeret for 16-årige, hvilket også prægede mandagens debat.

Opdateres ...

276 kommentarer
Vis kommentarer