Brandchef afslører Trump-fup

Præsidentens mærkværdige forklaring på omfattende naturbrande holder ikke vand

Donald Trump har nok engang ikke styr på fakta. Foto: AP
Donald Trump har nok engang ikke styr på fakta. Foto: AP

Det er vel efterhånden ikke nogen nyhed, at den amerikanske præsident Donald Trump skriver nogle ret bizarre udfald på sin Twitter-konto.

Men denne gang lægger præsidenten sig ud med en befolkningsgruppe, som politikere ellers almindeligvis vil gå langt for at holde sig gode venner med; brandfolk.

- Vi har masser af vand til at bekæmpe brandene, buldrer Scott McLean, der er næstkommanderende i Californiens brandmyndighed, Cal Fire.

- Det er vores skiftende klima, der fører til de mere alvorlige og ødelæggende brande, som vi har set i år og sidste år, fortsætter han i en email til Time.

De voldsomme brande, der siden 27. juli har skabt stor ødelæggelse i den amerikanske delstat Californien, er de største i statens historie (Video: AP)

De hælder vand i havet
Baggrunden er et trumpsk tweet med det letgenkendelige svirp, hvor han fejlagtigt påstår, at vandmangel er skyld i de igangværende naturbrandes voldsomme hærgen. Der er ganske vist historiske tørt i staten på den amerikanske vestkyst, men der mangler altså ikke vand til slukningsarbejdet, lader brandchefen forstå.

'Naturbrandene i Californien bliver forstærket og gjort meget værre af de miljølove, der forhindrer at tilgængeligt vand bliver brugt.'

'Det bliver ledt ud i Stillehavet,' skriver præsidenten i det tweet, som brandchefen tilbageviser.

Også fagvidenskaben ryster over for Time på hovedet af Donald Trumps påstand.

- Jeg måtte undertrykke en fnisen, da jeg læste præsidentens tweet, udtaler Glen MacDonald, der professor med speciale i geografi på University of California.

- Han ved tydeligvis ikke, hvad han taler om, påpeger klimaforsker og professor samme sted LeRoy Westerling.

Historisk omfattende
Brandene i Californien er i disse dage større end nogensinde tidligere set i delstaten.

Den største af i alt 16 omfattende brand, Mendocino-branden, har ramt et område næsten ligeså stort som Færøerne. Alene her er 75 hjem ramt. Det skriver CNN.

Alex Schenk forsøger at redde sit hjem ved byen Clearlake Oaks. Foto: Ritzau Scanpix / Noah Berger Samfund - 7. aug. 2018 - kl. 05:10 Se de vilde billeder: Skovbrande sætter dyster rekord

Se også: Voldsom skovbrand: Flere end 1000 huse nedbrændt

446 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere