Brasilien inviterer for første gang EU til at overvåge et valg

Når Brasiliens præsident Bolsonaro i oktober søger genvalg, kan det blive med EU-observatører på sidelinjen

Når Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, skal forsøge at blive genvalgt senere i år, kommer valgobservatører muligvis til at være til stede. (Arkivfoto). Foto: Ueslei Marcelino/Reuters
Når Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, skal forsøge at blive genvalgt senere i år, kommer valgobservatører muligvis til at være til stede. (Arkivfoto). Foto: Ueslei Marcelino/Reuters
Følg Politik

Brasilien har inviteret EU til at sende observatører til valget senere i år, hvor præsident Jair Bolsonaro vil forsøge at blive genvalgt.

Det bliver i givet fald første gang, at observatører fra EU officielt skal være med til at kontrollere en valghandling i Brasilien.

Det oplyser Brasiliens øverste valgmyndighed (TSE) til nyhedsbureauet Reuters.

Præsident Bolsonaro har for nylig igen angrebet det brasilianske stemmesystem, som han mener er åbent for manipulation.

Han kræver, at det elektroniske afstemningssystem bliver afløst af papirstemmesedler.

EU's udenrigschef, Josep Borrell, har takket for invitationen og meddelt TSE, at han skal konsultere de 27 medlemslande og Europa-Parlamentet, før han kan tage stilling til henvendelsen.

Det oplyser en kilde med kendskab til sagen.

Ifølge kilden planlægger EU at sende en delegation til Brasilien i maj for at vurdere muligheden for at blive en officiel observatør af valget til oktober.

EU's diplomatiske kontor i hovedstaden Brasilia ønsker ikke at kommentere oplysningerne.

TSE oplyser, at det har inviteret andre internationale grupper og organisationer til at sende hold af observatører til valget.

Deriblandt Organisationen af Amerikanske Stater, (OAS), den sydamerikanske handelsblok Mercosur og den Washington-baserede International Foundation for Electoral Systems (Ifes).

- OAS er tidligere blevet inviteret til at observere valg i 2018 og 2019. I år inviterer også andre institutioner, siger en kilde fra TSE.

Observatører har til opgave at tjekke, at valg afvikles i henhold til reglerne og holde øje med, at der ikke fuskes med de afgivne stemmer.

Da tilhængere af USA's daværende præsident Donald Trump i januar 2021 stormede Kongressen i Washington D.C. i et forsøg på at omgøre nuværende præsident Joe Bidens valgsejr, skrev Jair Bolsonaro på sociale medier, at der var mange meldinger om svindel ved det amerikanske valg.

I Brasilien er vælgere bekymret over, at Bolsonaro, der er kendt som en beundrer af Trump, på grund af sin kritik af valgsystemet muligvis vil efterligne Donald Trump og nægte at acceptere alt andet en sejr ved valget i oktober.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+