Brexit-aftale vækker ikke jubel hos Dansk Industri

Selvom det britiske regeringskabinet er blevet enige om rammerne for brexit-aftalen, så alt langtfra på plads

Den britiske premierminister Theresa May havde onsdag held med at få regeringskabinettet til at godkende udkastet til et kommende brexit. Foto: Tolga Akmen / Scanpix Ritzau
Den britiske premierminister Theresa May havde onsdag held med at få regeringskabinettet til at godkende udkastet til et kommende brexit. Foto: Tolga Akmen / Scanpix Ritzau

Den britiske regerings opbakning til et aftaleudkast om brexit udløser afmålt optimisme hos brancheorganisationen Dansk Industri (DI).

- Overgangsordningen skaber en vis afklaring for virksomhederne, der længe har levet med usikkerhed på grund af brexit.

- Men aftalen er ikke hjemme, før den er godkendt i Underhuset i London og EU. Først da kan vi ånde lettet op, siger direktør i DI Thomas Bustrup i en skriftlig kommentar.

Dansk Industri har fulgt forhandlingerne om brexit tæt de seneste måneder, hvor der har været mange sten på vejen.

Onsdag aften har Storbritanniens premierminister, Theresa May, meddelt, at hun har sin regerings opbakning til det udkast til en brexitaftale, som forhandlere fra EU og Storbritannien er enedes om.

Aftalen skal nu godkendes af EU’s resterende 27 stats- og regeringschefer samt af det britiske parlament og Europa-Parlamentet.

Aftalen vil blandt andet sikre en overgangsordning frem til udgangen af 2020, hvor danske virksomheders handel med det britiske marked kan foregå på samme vilkår som i dag.

Næste store opgave for EU’s og Storbritanniens forhandlere bliver at få landet en ny, permanent handelsaftale.

Hvis EU og Storbritannien ikke når at forhandle en ny handelsaftale på plads på den tid, der er til rådighed, kan virksomhederne blive mødt af en ny usikkerhed, når udgangen af 2020 nærmer sig, påpeger DI's direktør.

- Det er vigtigt at have i baghovedet, så vi ikke tror, at alt nu er på plads og helt i orden, siger Thomas Bustrup.

Også Danske Bank understreger, at en aftale om Storbritanniens exit fra EU har stor betydning for de danske virksomheder. Storbritannien er et af Danmarks største eksportmarkeder.

- Derfor er det for mange danske virksomheder vigtigt, at vi fortsat kan handle forholdsvist gnidningsfrit med briterne fremover.

- Det vil være tilfældet, hvis den her aftale kommer igennem, siger senioranalytiker i Danske Bank Mikael Olai Milhøj.

Politik - 14. nov. 2018 - kl. 15:29 LIVE: BREXIT - May har overbevist kabinettet

Theresa May onsdag morgen med den store plan for Storbritanniens exit. Foto: AP Politik - 14. nov. 2018 - kl. 12:38 Skæbnetime for May: Angribes for 1000 års-forræderi

Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Anders Zacho
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen