Brexit-bagmænd: Her er de i dag

Hvad er der egentlig blevet af mændene bag Storbritanniens brexitkaos?

Her er Brexit-bagmændene i dag.

De kom, de smed en politisk bombe - og de skred igen.

Men hvad laver bagmændene, der instigerede det politiske kaos, som Storbritannien i snart tre år har befundet sig i?

Ekstra Bladet har kigget på fem af de vigtigste aktører bag briternes beslutning om at udskrive folkeafstemningen om brexit.

Med resultatet 391 mod 242 indkasserede premierminister Theresa May tirsdag aften endnu et bittert brexitnederlag i det det britiske parlament.

Brexit-sagaen kan efter en afstemning onsdag og potentielt endnu en torsdag ende i fornyet kaos, hvilket i yderste konsekvens kan ende med, at briterne styrter ud af EU uden nogen aftale overhovedet.

Imens holder flere af de oprindelige bagmænd lav profil. Se fem af de vigtigste her:

Brexitbagmændene

 

Arkitekten - David Cameron

Han udskrev folkeafstemningen. Han tabte det hele på gulvet. Og så var han ellers ude af døren.

Eks-premierminister David Cameron forlod Downing Street, så snart resultatet af brexitafstemningen i juni 2016 stod klart.

Han var indædt modstander af, at Storbritannien overhovedet skulle forlade EU, men måtte på grund af de interne stridigheder i det konservative parti udskrive afstemningen, så der kunne komme ro på de EU-kritiske fraktioner af partiet samt for at lægge kant til den dengang ulmende trussel fra UKIP, der stormede frem i målingerne.

Siden han smuttede fra posten som premierminister, har Cameron holdt lav profil. Helt lav profil.

 

I dag, onsdag, er Cameron dog poppet frem fra sit skjul og har givet et kort interview til Sky News:

- Vi kan ikke blive ved med denne situation, hvopr folk, der vil have brexit, bliver ved med at stemme imod det.

Han fortsatte som menigt parlamentsmedlem indtil september 2016, men forlod da også parlamentet.

Siden har han arbejdet på at skrive sine erindringer. Det har han gjort i en del år, men har samtidig ventet med at udgive dem netop pga. det verserende brexitkaos.

Ved siden af har Cameron stiftet og arbejdet som spids for en kinesisk investeringsfond, der skal forbedre infrastruktur mellem Kina og landets handelspartnere. Derudover står han i spidsen for National Citizen Service, et socialt udviklingsprogram for 15-17-årige.

Og så er der selvfølgelig alle talerne, som han på lige fod med andre eks-regeringschefer holder med jævne mellemrum.

 

Frontgeneralen - Nigel Farage

UKIP-stifteren og brexitfanatikeren Nigel Farage var væk som en ninja, da han fik det resultat, han havde brugt en hel politisk karriere på at overbevise briterne om at stemme for. Indimellem med stærkt kontroversielle metoder som f.eks. UKIP's Breaking Point-billboardplakat, der forestillede folkevandring mod Storbritannien.

D. 4. juli 2016 forlod han formandsposten i UKIP blot en uge efter brexitafstemningen.

Farage fik sønderlemmende kritik for sin beslutning om ikke at angive nogen retning for, hvordan brexit skulle udvikle sig efter afstemningen og i stedet forlade politik.

doc720c71xfz5xx1yjvl24.jpg 

Den drevne EU-skeptiker kom dog tilbage af et par omgange til UKIP og sidder fortsat i Europa-Parlamentet dog under partinavnet Brexit Party. Syv andre sidder i samme parti - alle blev valgt ind som UKIP-medlemmer.

Farage står i weekenden i spidsen for en brexit-march, der vil kæmpe for at brexit bliver gennemført og ikke syltet.

 

Billetsælgeren - Boris Johnson

Det skabte chokbølger i britisk politik, da Boris Johnson i 2016 meldte ud, at han ville bakke op om leave-kampagnen. Pundet skrumpede, de politiske kolleger rystede i buskerne, og vælgerne kvitterede.

Johnson var det optimistiske ansigt på en politisk bevægelse, der indimellem var drevet af negativitet og skræmmekampagner.

Kendt som politikeren, der gerne gør sig selv til grin foran kameraet - og som ham, der 'full body'-tacklede en skoledreng i en venskabelig rugbykamp - var BoJo, som han kaldes, den klovnede politiker, alle kunne forholde sig til.

En stor del af Vote Leaves succes kan tilskrives Boris Johnson, som også blev set som en oplagt arvtager efter David Cameron.

Men så langt kom det aldrig.

I stedet blev han fældet af interne stridigheder i det konservative parti, hvor Theresa May vandt slaget.

60541940.jpg 

Det var særligt nyheden om, at hans nære allierede, Michael Gove, offentlig meldte ud, at Johnson ikke havde evnerne til at blive premierminister, der skabte kaotiske tilstande til et allerede annonceret pressemøde i juli 2016, hvor Johnson i stedet for at meddele sit kandidatur til formandsposten, mumlede lidt om, at han ikke ville stille op.

Siden blev han en overgang udenrigsminister med yderst svingende held. Blandt andet, da han trådte i spinaten med kommentarer om den danske burkalov kort før sin afgang som udenrigsminister sidste år.

I dag er Johnson menigt parlamentsmedlem for de konservative. Han regnes stadig som en mulig kommende formandskandidat.

 

Hjernen - Michael Gove

Hvis Boris Johnson var ansigtet, så var Michael Gove hjernen bag Vote Leave, den officielle brexitkampagne.

Den grå eminence af en politiker har aldrig været nogen stor billetsælger, men forstod at sætte spot på briternes frustration over EU.

Gove var justitsminister frem til brexitafstemningen. Han meldte sig selv på banen som kandidat, men blev vejet og fundet for let af de konservative parlamentsmedlemmer. Kun 46 stemte på Gove, mens 199 stemte på Theresa May.

Siden har han været miljø- og fødevareminister i Mays regering og har levet en relativt stille tilværelse i forhold til brexit.

 

Mørkets fyrste - Dominic Cummings

Den ukendte bagmand, der opererede i mørke kulisser og lagde grundstenene for Vote Leaves succes, hedder Dominic Cummings.

Det var Cummings, der studerede et enormt datamateriale om briternes politiske holdninger, før afstemningen overhovedet blev udskrevet, og som derfor forstod briternes EU-kompas bedre end de fleste.

Det var Cummings, der som kampagnechef stod bag de effektive slogans som f.eks., at Storbritannien kunne hente £350 mio. hjem om UGEN til det britiske sundhedsvæsen ved at forlade EU.

Og det var Cummings, der stod for det overordnede slogan 'Take Back Control', som mange i dag måbende ser tilbage på.

Siden brexitafstemningen er Cummings aktiviteter i Vote Leave blevet forsøgt gransket af det britiske parlament. Men sidste år nægtede den tidligere kampagnechef at møde op i et samråd om mulig spredning af disinformation eller 'fake news' under valgkampen i 2016.