Brexit-kaos før nye skæbneafstemninger: May vil genåbne sin egen aftale

Premierminister Theresa May vil i dag annoncere, at hun agter at genåbne sin egen aftale med EU-landene om Storbritanniens udtrædelse af EU

Theresa May. Foto: Ritzau Scanpix
Theresa May. Foto: Ritzau Scanpix

Der er igen kaos i brexitforhandlingerne.

Storbritanniens premierminister, Theresa May, vil nu forsøge at få genåbnet sin hårdt tilkæmpede aftale med EU-landene om briternes farvel til EU. Det sker samme dag, som det britiske parlament skal stemme om en række afgørende ændringsforslag til udtrædelsesaftalen.

Ifølge talspersonens briefing til journalister i det britiske parlament, vil Theresa May åbne en debat i parlamentet tirsdag eftermiddag med meldingen om, at hun vil forsøge at få aftalt ændringer med EU-lederne til det såkaldte 'backstop', der skal sikre, at der ikke opstår en hård grænse mellem Nordirland og Irland.

Formanden for Underhuset, John Bercow, kan blive tvunget til at sørge for 'ooorderrrrrr' i parlamentet om fredagen for at få tvunget et bjerg af lovgivning igennem før brexit. Foto: Ritzau Scanpix Politik 'Vild' brexit-nødplan: Politikere kan blive tvunget til at arbejde om fredagen

Ifølge Reuters vil Theresa May vende tilbage til det britiske parlaments underhus 'så hurtigt som muligt' med en revideret plan, som bliver lagt til afstemning hos parlamentsmedlemmer.

Theresa May led et rekordstort nederlag for to uger siden, da parlamentet stemte om hendes aftale med EU-landene.

Med et nederlag på over 200 stemmer måtte May ses sin plan stemt ned med det største flertal i ca. 100 år.

EU-landene har afvist at pille yderligere ved brexitaftalen med Storbritannien.

Det stemmer de om

Tirsdag aften stemmer det britiske parlament endnu en gang om vilkårene i deres udtrædelse af EU.

Denne gang er en lang række ændringsforslag på tapetet. Det er endnu uvist, præcist hvilke ændringsforslag der bliver sat til afstemning, da det er op til Underhusets formand, John Bercow.

Dog har et par ændringsforslag tiltrukket sig opmærksomhed:

Udskydelse af brexit

Et forslag går på at udskyde Storbritanniens udtrædelse af EU med op til ni måneder. Forslaget kaldes Cooper-ordningen, døbt efter parlamentsmedlemmet Yvette Cooper fra Labour. Mays regering har imidlertid meldt klart ud, at hendes parlamentsmedlemmer skal stemme imod forslaget.

Nyt 'backstop'

Derudover skal der stemmes om et alternativ til den backstop-aftale, der ifølge mange briter vil kunne føre til en hård grænse ned mellem Nordirland og resten af Storbritannien i Det Irske Hav.

Aftalen kaldes 'Brady-ændringsforslaget' fra navnet på parlamentsmedlemmet, der har foreslået det.

Af teksten i Brady-forslaget fremgår det, at 'alternativet arrangementer' skal erstatte den ordning, der ville kunne betyde en hård grænse mellem Nordirland og Storbritannien.

Ændringsforslaget kommer dog ikke selv med bud på, hvilke alternative ordninger, det kunne være.

Men som flere kommentatorer har peget på, er der meget lidt forskel på den oprindelige udtrædelsesaftale og Brady-forslaget.

73 kommentarer
Vis kommentarer