Brexit-usikkerhed kort før deadline: Nu bliver det udsat igen-igen

Tirsdag skulle Underhuset i det britiske parlament stemme for eller imod den aftale om at forlade EU, som Theresa May har forhandlet sig frem til. Nu er den dog udsat igen-igen

Mandag eftermiddag holdt May tale i Underhuset, hvor hun fortalte, at der kommer en udsættelse. Senere på ugen vil Theresa May mødes med sine europæiske kolleger og finde ud af, hvornår den endelige skilsmisse-aftale nu skal lægges frem for parlamentet. Hør hende forklare hvorfor der kommer udsættelse her. Video: AP

Afstemningen om den aftale, som Theresa Mays regering har forhandlet sig frem til, skulle efter planen finde sted tirsdag aften.

Britisk presse var dog mandag rødglødende med rygter om en udskydning eller aflysning af afstemningen. Rygter, som Theresa May senere mandag bekræfter.

Både BBC, Financial Times og Bloomberg skriver med henvisning til centrale regeringskilder, at regeringen udskyder tirsdagens afstemning, hvilket nu er bekræftet.

Taler til Underhuset
Grunden til udskydelsen skulle være, at Theresa May står til at lide et stort nederlag, da mange interne rebeller på 'leave'-fløjen ikke finder aftalen god nok.

Avisen The Guardian fortæller, at parlamentsformændenes kontor og højtstående kilder i arbejderpartiet Labour siger, at premierministeren vil fremsætte en erklæring i parlamentets Underhus mandag klokken 15.30 lokal tid, hvilket er klokken 16.30 dansk tid. Det var ved den erklæring, at Theresa May fortalte, at afstemningen er udskudt.

Briterne forlader ifølge aftalen EU 29. marts 2019, og derfor er deadline for at stemme aftalen igennem senest 21. januar, så det er muligt at gennemføre brexit til tiden.

Ifølge BBC taler Theresa May altså til Underhuset klokken 16.30 dansk tid efterfulgt af Underhusets formand, Andrea Leadsom. Derefter kommer ministeren for brexit-forhandlinger, Stephen Barclay, med en udtalelse.

Muligt at blive i EU
Tidligere mandag blev det vedtaget, at Storbritannien har endnu en mulighed, nemlig at tilbagekalde deres udmeldelse af EU.

De har helt frem til den endelige dato for udmeldelse til at trække denne ensidigt tilbage, hvis de beslutter sig for dette. Det er denne afgørelse, som Stephen Barclay skal udtale sig om.

Ifølge talskvinde for EU-kommisionen Mina Andreeva kommer det dog ikke på tale, at briterne trækker deres udmelding tilbage.

- Vi har en aftale på bordet. Den blev godkendt af stats- og regeringscheferne 25. november, og som Juncker (formand for EU-Kommissionen) allerede har sagt, er det den bedste - og eneste mulige - aftale. Vi vil ikke genforhandle, siger hun.

67 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere