Brexitgennembrud: Britisk valg på vej

Labours leder, Jeremy Corbyn, siger, at hans krav om en udskydelse af brexit er blevet mødt, og han derfor støtter et valg. Det skriver nyhedsbureauet Reuters

Hvad betyder det, at der er et valg på vej? Ekstra Bladets journalist James Kristoffer Miles forklarer her. Producer: Lasse Brøndal

Briterne ser ud til at skulle til stemmeurnerne allerede til december.

Det står klart, efter Labour-leder Jeremy Corbyn ovenpå flere ugers fedtspilleri i spørgsmålet nu bakker op om et valg.

Med EU's accept af en udskydelse af brexit til 31. januar er Labours krav om at forhindre et brexit uden aftale opnået, og partiet er klar til at stemme for at udskrive valg før tid, siger Labour-leder Jeremy Corbyn tirsdag.

Hans melding kommer, dagen efter at den konservative regering i Storbritannien uden held forsøgte at få Underhuset til at udskrive et valg.

- Jeg har hele tiden sagt, at vi er klar til et valg, men at vores støtte (til en valgudskrivelse, red.) var betinget af, at brexit uden en aftale var forhindret, siger Corbyn i en udtalelse.

Udsættelses-bingo: Should I stay or shoud I go?

Farvel... når vi beder om det: 26. juni 2016

Storbritanniens vælgere stemmer med 52 pct. mod 48 for at forlade EU. Stopuret begynder dog først at tælle ned, når premierministeren udløser Artikel 50. Dagen efter afstemningen går David Cameron af som partiformand for de konservative. Efter et formandsopgør tiltræder Theresa May som konservativ formand og premierminister.

Farvel, men vent lige: 29. marts 2017

Premierminister Theresa May udløser EU-traktatens Artikel 50, hvilket betyder, at Storbritannien er ude af EU om maksimalt to år. Forhandlinger om en udtrædelsesaftalen går i gang.

Farvel, men vent liige: 20. marts 2019

Efter gentagne gange at have tabt brexitafstemninger i Underhuset beder Theresa May om en udsættelse af brexit indtil 30. juni. EU tillader en udsættelse, hvilket tvinger UK til at holde Europa-Parlamentsvalg trods befolkningens beslutning om at ville forlade EU.

Farvel, men vent liiige: 10. april 2019

EU-landene holder krisemøde og imødekommer delvist ønsket om en udsættelse. Dog en udsættelse, som maksimalt må række til 31. oktober 2019.

Farvel, men vent liiiige: 28. oktober 2019

EU-landene tillader en brexitudsættelse til maksimalt 31. januar 2020.

- Vi har nu hørt fra EU, at en udskydelse af artikel 50 til 31. januar er blevet bekræftet, så i de næste tre måneder er vores betingelse blevet opfyldt. Vi vil nu søsætte den mest ambitiøse og radikale kampagne, vores land nogensinde har set.

Regeringen har forsøgt at få et valg for at komme ud af det dødvande, som den selv betragter britisk politik, som værende havnet i.

Parlamentet i Storbritannien har afvist de aftaler, som både den tidligere og nuværende regering har forhandlet på plads med EU. Men parlamentet har også afvist at forlade EU uden en aftale.

Premierminister Boris Johnson har derfor udfordret oppositionen til et valg, der skal skaffe et klart flertal for en eller anden vej frem.

Johnson forventes ifølge nyhedsbureauerne dpa og AFP at komme med et fjerde forsøg på at få flertal i Underhuset for en valgudskrivelse tirsdag.

Regeringen har ønsket et valg 12. december. To af de mindre oppositionspartier Liberaldemokraterne og skotske SNP har ønsket et valg 9. december.

Det står ikke klart, om Jeremy Corbyns meddelelse betyder, at Labour vil acceptere et valg 12. december, eller om det skal være en anden dato.

282 kommentarer
Vis kommentarer