Briter i Danmark frygter usikkerheden ved farvel til EU

Et britisk nej til EU-medlemskab vil udløse en masse ubesvarede spørgsmål for to briter i Danmark.

Statsborgerskab, pas, arbejdstilladelse, pension og sygesikring er blandt de ting, der skaber usikkerhed hos to briter med bopæl i Danmark, hvis Storbritannien vælger at forlade EU.

Peter James Stark har boet i Danmark de seneste 22 år, men har britisk statsborgerskab. Han håber, landsmændene stemmer for at blive i unionen.

- For mig er det både politisk og personligt. Politisk kan jeg ikke lide tanken om, at man tror, man kan løsrive sig fra fællesskabet. Det er en dårlig idé.

- Personligt føler jeg en stor usikkerhed om, hvad der kommer til at ske. Er jeg så ikke længere EU-borger, og hvad kommer det til at få af konsekvenser for mig? Som brite i et EU-land frygter man jo nu, at man mister alle de rettigheder, der er, siger han.

Usikkerheden kommer, fordi EU-regler som arbejdskraftens frie bevægelighed gør det lettere for britiske statsborgere at søge arbejde og bo i Danmark.

Peter James Stark er selv i tvivl om, hvorvidt han nu vil skulle søge arbejdstilladelse og eventuelt søge om dansk statsborgerskab. Samtidig skaber det usikkerhed om både sygesikring og pension.

Også Yeli Horswill, der er læge og har boet i Danmark i tre år, frygter, hvad der vil ske med hendes pension.

- Mange har talt om, at det kan blive vanskeligt for os, der bor et andet sted, at få vores pension. Samtidig tror jeg, det bliver rigtig dyrt for den britiske økonomi.

- Der er en risiko for, at jeg ender mellem to stole, når jeg nu bor i Danmark. Jeg føler, at jeg risikerer at miste nogle ting, men jeg ved ikke, hvad det bliver. Det giver meget usikkerhed, for ingen ved egentlig, hvad konsekvensen bliver, siger hun.

Ifølge Peter James Stark er det en udbredt følelse blandt de briter, han kender i Danmark.

- De briter, jeg taler med, har det på samme måde. De er utrygge og ved ikke, hvad der kommer til at ske, siger han.