Britisk farvel til EU kan ramme danske lønmodtagere

Et britisk favel til EU kan  få faglige rettigheder som ferie med løn, ret til barsel og barnets første sygedag til at gå op i røg, ifølge eksperter

Premierminister David Cameron. Foto: Geert Vanden Wijngaer/AP
Premierminister David Cameron. Foto: Geert Vanden Wijngaer/AP

Hvis det ender med et britisk exit fra EU, kan det få afgørende betydning for ikke bare britiske lønmodtagere men for flere hundrede millioner lønmodtagere i hele Europa. Et britisk nej til fortsat EU-medlemskab ved afstemningen, som finder sted til Sankt Hans, kan nemlig få faglige rettigheder som ferie med løn, ret til barsel og barnets første sygedag til at gå op i røg.

Det skriver Ugebrevet A4.

Den britisk fagbevægelses paraplyorganisation TUC forudser, at industriarbejdere, butiksansatte og håndværkere risikerer at miste rettigheder på deres arbejde, hvis Storbritannien smækker med døren til EU.

- Det er EU, der giver engelske arbejdere ret til betalt ferie, barselsorlov, ligebehandling for deltidsansatte og meget mere. De rettigheder kan ikke blive taget for givet, hvis vi ikke længere er medlemmer af EU. Det kan betyde, at skrupelløse arbejdsgivere får fri adgang til at skære på nogle af deres ansattes goder og beskyttelse, siger lederen af EU-afdelingen i TUC, Owen Tudor til Ugebrevet A4.

Ligesom mange danske lønmodtagere er skeptiske overfor EU, er britiske lønmodtagere også. Lige nu hælder målingerne mod et nej til EU. Arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen på Aalborg Universitet mener, at der er al mulig grund til dybe panderynker i både dansk og europæisk fagbevægelse, fordi effekterne af et britisk nej kan sprede sig til arbejdsmarkederne i hele Europa.

- Hvis Storbritannien melder sig ud af EU, vil det tilskynde andre regeringer i EU til at kræve, at der slækkes på EU-lovgivningen. Vi vil høre andre lande sige, at de indirekte tvinges til at lempe på nogle lønmodtagerrettigheder, fordi det koster konkurrenceevne og arbejdspladser. Der kommer simpelt hen et politisk pres for at svække arbejderbeskyttelsen rundt omkring, siger Henning Jørgensen.

Mange smittende effekter

Han er slet ikke i tvivl om, at den danske maskinoperatør og murer på lidt længere sigt risikerer at lide under et britisk farvel.

- Der vil være så mange afsmittende effekter af britisk udtræden af EU, at vi slet ikke begriber det i dag. Det vil svække fagbevægelsen generelt i Europa, og derfor vil de ikke få så meget igennem til gavn for europæiske lønmodtagere. Det vil simpelt hen sætte lønmodtagerne i en defensiv position, mener Henning Jørgensen.

FTF-formand Bente Sorgenfrey vurderer også, at britisk udtræden af EU kan ramme den danske sygeplejerske eller smed.

- Det er den store bekymring hos mig og i FTF, at det på lidt længere sigt vil ramme danske lønmodtagere. Hvis man deregulerer i England, kan det smitte af. Og vi vil ikke være i stand til at stå samlet op imod forringelser og dereguleringer af vilkår for lønmodtagere, hvis England ikke er en del af det, siger hun og beklager, at en splittet fagbevægelse også bliver en svagere fagbevægelse.

LO's næstformand Arne Grevsen tror ikke umiddelbart, at det vil få konsekvenser for danske lønmodtagere, hvis briterne stemmer nej.

- Vi skal ikke lave dramatik omkring det her. Det er ikke et skræmmescenarie, og det vil ikke være sådan, at det hele falder sammen på grund af et britisk nej til EU. Jeg tror ikke, at danske lønmodtagere pludselig vil opleve et enormt fald i efterspørgslen af varer fra England på grund af det her, siger han.

238 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere