Britisk topminister trækker sig

Boris Johnson træder tilbage som Storbritanniens udenrigsminister

Følg Politik

Boris Johnson træder tilbage som Storbritanniens udenrigsminister, oplyser Downing Street ifølge The Guardian.

Johnson er den tredje minister på under 24 timer, der forlader Theresa Mays regering. Tidligt i morges smed Brexit-minister David Davis håndklædet i ringen, og ligeså gjorde Steve Baker. Baker var minister for 'Departementet for udtrædelse af den Europæiske Union'.

- Her til eftermiddag har premierministeren accepteret Boris Johnsons opsigelse som udenrigsminister. Hans afløser vil blive offentliggjort snarest. Premierministeren takker Boris for sit arbejde, siger en talsmand for Downing Street 10, der er den britiske premierministers officielle bolig.

EU-modstander
Boris Johnson var helt i front i Storbritanniens Brexit-debat og var en varm fortaler for at forlade EU. De tre ministres afgang kommer efter, at Theresa May i går præsenterede sit udspil til en aftale med EU i de nært forestående Brexit-forhandlinger.

Davis beskrev i sit opsigelsesbrev aftalen som noget, der 'i bedste fald vil sætte Storbritannien i en svag forhandlingssituation'.

Det er tilsyneladende Mays ønske om en fortsat tæt tilknytning til EU, blandt andet i form af et medlemskab af EU's toldunion, der har fået de tre ministre til at indlevere deres opsigelse.

Boris Johnson: Fra EU-korrespondent til indædt EU-modstander

Navn: Boris Johnson.

Kælenavn: BoJo, Bozzer.

Alder: 54 år.

Fødested: New York City, New York, USA.

Nationalitet: Har både britisk og amerikansk statsborgerskab.

Uddannelse: Uddannet på Oxford Universitet i klassiske studier, 1987. Studerede samtidig med den tidligere britiske premierminister David Cameron.

Karriere: Fra 1989 og frem til 1994 arbejdede Boris Johnson som Bruxelles-korrespondent for den britiske avis The Telegraph.

Medlem af det britiske parlament for De Konservative fra 2001 og frem til 2008. Herefter borgmester i London fra 2008 til maj 2016. Igen medlem af det britiske parlament fra 2015 for valgkredsen Uxbridge and South Ruislip.

Han har været udenrigsminister siden juli 2016, men går nu af i kølvandet på et strategimøde om briternes udtræden af EU.

Civilstand: Har været gift to gange, senest med Marina Wheeler. Har i alt fem børn.

Fritidsinteresser: Han er forfatter til en række bøger og har tidligere udtalt, at han som barn elskede at besøge British Museum i London.

Kilder: "Just Boris" (2011) af Sonia Purnell, New Statesman, Politiken, www.parlament.uk

Mere fra Ekstra Bladet+

Dem, der i sidste ende betaler regningen for det politiske svigt, er patienterne

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind