Bulderbassen Boris: Skandaler på stribe

Det bliver skandalernes mand, der fremover skal ’rule Britannia’

Boris Johnson er Storbritanniens nye premierminister. Video: AP

Det bliver med garanti ikke mindre kedeligt at følge med i britisk politik fremover.

I går valgte et stort flertal blandt de konservative vælgere, at landets nye premierminister bliver den kontroversielle 55-årige politiker Boris Johnson.

Og det er et valg, der i den grad splitter briterne – som i forvejen er i granatchok over hele brexit-affæren.

Boris Johnson er blevet udpeget som ny leder af det konservative parti i Storbritannien og derfor også som premierminister. Foto: Ritzau Scanpix Samfund - 23. jul. 2019 - kl. 13:05 'Storbritanniens Trump' er ny premierminister

I dagene op til valget af Johnson har de britiske medier været fyldt med historier om Johnsons mange skandaler gennem årene. Den store morgenavis the Mirror gik så langt, at man havde opstillet 37 skandaler og grunde til, at Boris er uværdig til at blive premierminister.

– Han er en enormt kontroversiel figur, forklarer professor og leder af Center for Europæisk politik ved Institut for Statskundskab Marlene Wind

– Det kan godt være, at han har et flertal blandt de britiske konservative, men det ændrer ikke på, at han er en splittende personlighed i det britiske parlament og i den britiske befolkning, siger hun.

Se også: Boris Johnson skaber bekymringer i erhvervslivet

Boris Johnson vandt med 92.153 stemmer vandt en klar sejr over modkandidaten Jeremy Hunt, der endte med 46.656 stemmer.

I den efterfølgende sejrstale var Johnson oppe på den helt høje klinge:

– Som en slumrende kæmpe vil vi rejse os og kappe fortøjningerne af manglende selvtillid og negativitet ved hjælp af bedre uddannelse, bedre infrastruktur, mere politi og fantastisk fiberbredbånd i alle hjem.

– Vi vil forene det her fantastiske land og styre det fremad.

Blå bog

Alexander Boris de Pfeffel Johnson

Født 19. juni 1964 i New York

Tidligere ægtefæller: Allegra Mostyn-Owen (1987 -1993) og Marina Wheeler (1993-2018)

Børn: 5

Premierminister: juli 2019 -

Udenrigsminister: 13. juli 2016 – 9. juli 2018

Borgmester i London: 4. maj 2008 – 9. maj 2016

BoJo's skandaler

 

Briternes førstemand

Boris Johnson er nu den mest magtfulde mand i England til trods for et hav af skandaler.

 

Husspektakler i kærestens lejlighed

I sidste måned ramte en historie forsiderne på de britiske aviser, som mange troede kunne smadre Boris Johnsons premierministerdrømme endegyldigt.

En nabo havde optaget et både højlydt og dramatisk skænderi mellem Boris Johnson og hans 31-årige kæreste, Carrie Symonds, i sidsnævntes lejlighed i det centrale London.

– Kom væk fra mig. Kom ud af min lejlighed, lyder det bl.a. i den dramatiske optagelse fra Symonds.

De voldsomme husspektakler blev ifølge flere naboer ledsaget af adskillige smadrede glas eller tallerkener, og kulminerede med tilkaldelsen af politi, som dog ikke fandt tegn på nogen forbrydelse.

 

Sammenlignede muslimer med postkasser

I 2018 kom Boris Johnson ud i et stormvejr internt i partiet, da han sammenlignede niqab- og burkaklædte kvinder med postkasser.

Sammenligningen faldt i en klumme i avisen The Telgraph, som hvert år sikrer Boris Johnson ca. 275.000 pund.

Udtalelsen faldt ikke i god jord hos chefen Theresa May, som endte med at sætte Boris Johnson på plads offentligt.

Ironisk nok var Johnsons klumme faktisk en kritik af Danmarks såkaldte maskeringsforbud - politikerordet for burkaforbuddet.

 

Luksus-resort når ligene blev fjernet

Som udenrigsminister gjorde Boris Johnson sig adskillige gange bemærket med uhedlige bemærkninger om brændpunkter rundt omkring i verden.

I 2017 beskrev Johnson den libyske by Sirte som et muligt kommende 'luksus-resort', når bare 'ligene blev fjernet'.

 

Landet Afrika

De fleste børn lærer ret hurtigt i geografi, at Afrika er et kontinent - ikke et land.

Men Boris Johnson fik skolelærdommen galt i halsen, da han i 2016 beskrev verden som mere usikker end for 10 år siden.

Specifikt om Afrika sagde han:

- Den forventede levetid i Afrika er steget voldsomt, efterhånden som det land er kommet med i det globale, økonomiske system.

 

Koloniherre på afveje

Boris Johnson kom galt afsted, da han i september forrige år besøgte Myanmar.

Her reciterede Johnson et digt af den kendte britiske poet Rudyard Klpling, som bl.a. er kendt for digtet 'Den hvide mands byrde'.

Digtet handlede om det Myanmar, der under navnet Burma var koloniseret af Storbritannien i mere end 120 år frem til 1948.

Oplæsningen fandt sted i Myanmars helligste tempel, hvor Johnson også beskrev en gylden statue som et 'meget stort marsvin'.

Den britiske ambassadør i Myanmar måtte til sidst skride ind over for Johnsons tåkrummende valg af koloniherre-digter og stoppede ham midt i oplæsningen.

 

Sviner statsledere

Gennem årene har Johnson sendt adskillige svinere af sted til statsledere og politikere rundt om i verden. Blandt andet skrev han i et indlæg i the Sun, at den tidligere amerikanske præsident Obama havde fået flyttet en buste af Winston Churchill fra Det Hvide Hus til den britiske ambassade.

– Nogle sagde, det var et symbol på den delvist kenyanske præsidents nedarvede afsky for det britiske imperium – for hvad Churchill havde været sådan en ivrig fortaler, skrev Johnson blandt andet.

Det viste sig senere Obama blot havde flyttet den hen foran sit private kontor, fordi han er stor fan af Churchill.

Andre der har stået for skud er Hillary Clinton, som han i 2007 skrev mindede ham om en sadistisk sygeplejerske på et sindssygehospital. I 2016 skrev Johnson et digt,hvor han antydede, at Tyrkiets præsident, Erdogan, havde sex med en ged. Og i 2015 sammenlignede Vladimir Putin med gnomen Dobby fra ’Harry Potter’-bøgerne.

 

Udsatte fængslet mor for fare

Boris Johnson fik meget kritik for en kommentar, han kom med som udenrigsminister i 2017. Her udtalte han om Nazanin Zaghari-Ratcliffe, der sad fængslet i Iran anklaget for spionage, at hun var dernede for at lære folk journalistik. Det underminerede hendes eget forsvar om, at hun blot var på ferie i landet.

135 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere