Bush-bror har præsidentdrømme: I modvind internt i partiet

Den tredje Bush i rækken af mulige amerikanske præsidenter har ikke mange støtter i det republikanske parti, inden han mandag ventes at melde sig ind i kampen om præsidentposten

Jeb Bush forventes at melde sig ind i kampen om nomineringen til republikansk præsidentkandidat mandag 15. juni (Foto: AP)
Jeb Bush forventes at melde sig ind i kampen om nomineringen til republikansk præsidentkandidat mandag 15. juni (Foto: AP)

Selv om Floridas ex-guvernør Jeb Bush, søn af den tidligere amerikanske præsident George H. W. Bush og bror til senere præsident George W. Bush, må siges at have alle forudsætninger for at fortsætte Bush-familiens delvise magt-monopol, må han kigge længere og længere efter støtter i det republikanske parti, der har ændret sig væsentligt, siden henholdsvis far og brormand sad i Det Hvide Hus.

De sidste seks måneder har Jeb Bush brugt på at samle penge ind til sin kampagne, og selv om det er lykkedes i stor stil, møder han politisk modstand fra prominente medlemmer i det republikanske parti, fordi han anses for at være for lidt konservativ. Det skriver New York Times søndag.

- Han har bare ikke levet op til de forventninger, vi normalt har til en fra Bush-familien. Og det har været en stor hindring for ham, udtalte Arizonas senator John McCain, der var den republikanske spidskandidat i 2008 mod Barack Obama, men som denne gang bakker op om South Carolinas senator Lindsey Graham.

Jeb Bush har især kæmpet med at forklare sit forhold til sin brors beslutninger som præsident, ligesom han af mange republikanere ses som alt for midtsøgende i sine holdninger til især indvandring og uddannelse.

- Der er helt klart de fordomme imod ham, at han er en Bush, og at han på en eller anden måde skulle være moderat. Det er helt uretfærdigt, men er noget, han bliver nødt til at overkomme, fortæller Andrew H. Card Jr., som igennem årtier har arbejdet for Bush-familien og været transportminister for den ældste Bush.

- Heldigvis har han både de økonomiske ressourcer og den politiske modenhed til at overbevise folk om, at han er god nok.

Et af de kontroversielle punkter vedrørende Jeb Bushs forhold til sin brors præsidentskab kom frem, da han i maj måned, efter lang tids pres og bestemt rådgivning fra sin stab, afslørede, at han ikke var enig i beslutningen om at invadere Irak.

Den indrømmelse kan vise sig at være populær blandt vælgerne, men upopulær i det republikanske parti.

Derfor kan man formentlig også forvente benhård modstand, når Jeb Bush skal igennem en balancegang af direkte tv-dueller mod de andre republikanske kandidater for overhovedet at nå frem til et eventuelt præsidentkandidatur.

I første omgang forventes Jeb Bush mandag at offentliggøre sit kandidatur som spidskandidat for det republikanske parti ved et foredrag på Miami Dade College.

1 af 2 Jeb Bush (th) har lang vej at nå, før han gentage sin far (midt) og sin brors (tv) succes og blive USAs præsident. (Foto: AP)
2 af 2 Jeb Bush forventes at melde sig ind i kampen om nomineringen til republikansk præsidentkandidat mandag 15. juni (Foto: AP)
16 kommentarer
Vis kommentarer