Byrødder bør give deres lønforhøjelse til julehjælp

KLASSENS IRRITERENDE DRENG: Randers Byråd provokeres på ny af opsigtsvækkende forslag fra Kasper Fuhr Christensen fra Velfærdslisten

Kasper Fuhr Christensen, medlem af Randers Byråd for Velfærdslisten, provokerer igen sine kommunalpolitiske kolleger med et forslag om, at de skal afstå fra at få lønforhøjelse og i stedet give pengene til julehjælp og andre fattige og mere trængende. Foto Ernst Van Norde
Kasper Fuhr Christensen, medlem af Randers Byråd for Velfærdslisten, provokerer igen sine kommunalpolitiske kolleger med et forslag om, at de skal afstå fra at få lønforhøjelse og i stedet give pengene til julehjælp og andre fattige og mere trængende. Foto Ernst Van Norde

For få uger siden foreslog han, at de 31 medlemmer af Randers Byråd fremover skulle have den samme mad ved alle byrådsmøder, som kommunen serverer til daglig for sine ældre. Han tabte dog afstemningen med 30-1 og blev i overført betydning buh´et ud af sine kommunalpolitiske kolleger.

Det klare nederlag har dog ikke fået Kasper Fuhr Christensen fra Velfærdslisten til at stikke piben ind. Ved aftenens byrådsmøde på rådhuset i Randers provokerer han igen sine omgivelser med et forslag om, at alle byrødderne frasiger sig en lønforhøjelse på mindst 15.800 kroner om året pr menige medlem af byrådet.

- Velfærdslisten siger klart nej til lønforhøjelsen og foreslår, at pengene i stedet bruges på mere julehjælp og andre indsatser, der hjælper de fattigste i kommunen, siger Kasper Fuhr Christensen til Ekstra Bladet.

- Flere af dine kolleger i byrådet mener, at du nu igen er ude på at score billige point med et populistisk forslag?

- Det er noget pjat at sige. Vi kommer med et relevant forslag om at bruge et stort beløb fra kommunekassen på dem, der virkelig trænger såsom fattige børn. Det er både rigtigt og retfærdigt, tilføjer den unge lokalpolitiker.

Han er jo julemand

Den tidligere borgmester i Randers Kommune og nuværende 2. viceborgmester, Henning Jensen Nyhuus (S) er mildt sagt forarget over Kasper Fuhr Christensens forslag.

- Han (Kasper Fuhr Christensen) kunne lige så godt selv være julemand. Som alle andre forslag fra ham, er det her en gang populisme, siger Henning Jensen Nyhuus og fortsætter:

- Jeg har ingen personlig holdning til forslaget, før end vi har haft vores gruppemøde i eftermiddag forud for byrådsmødet i aften. For egen regning vil jeg dog godt sige, at jeg synes, det er en dårlig idé, at regeringen gerne vil finansiere alle borgmestres lønforhøjelse, mens vi i kommunerne selv skal finde pengene til en lønstigning til byrådsmedlemmerne.

- Det tvinger os til at skulle tage pengene fra vores egen velfærd i kommunen, tilføjer den tidligere socialdemokratiske borgmester.

Med sine knap 100.000 indbyggere er Randers Kommune stor nok til, at borgmester Claus Omann Jensen (V) fra 1. januar i år har fået en årlig lønstigning på knap 264.000 kroner. I runde tal stiger Venstre-borgmesterens løn fra 840.000 kroner om året til 1.1 million. Oven i kommer, at Claus Omann Jensen scorer yderligere 520.000 kroner på andre poster, han er udpeget til af byrådet eller i kraft af sin borgmesterpost.

Højere løn end statsministeren

Hvis ikke Randers Byråd og landets 93 øvrige, lignende forsamlinger selv - som med Kasper Fuhr Christensens forslag - aktivt gør noget for, at der ikke skal følge en stigning til samtlige byrådsmedlemmer i forlængelse af forhøjelsen af borgmesterlønnen, vil det blot ske automatisk. I Randers´ tilfælde vil det betyde, at 1.1 millioner kroner så skal fordeles til 30 byrødder, men i modsætning til borgmesterens stigning skal pengene tages fra andre poster i det kommunale budget.

- Hverken borgmesteren eller byrådet fortjener de gigantiske lønstigninger, de står til at få. Borgmesteren var i forvejen millionær, og nu får han en løn, som er højere end statsministerens, siger Kasper Fuhr Christensen.

Medlem af Randers Byråd for Dansk Folkeparti, Morten Grosbøl, er enig med Kasper Fuhr Christensen i, at borgmestre og udvalgsformænd allerede får nok for deres indsats.

- Men jeg synes, det er rimeligt, at menige byrådsmedlemmer får en forhøjelse. De skal ofte købe sig fri fra arbejde for at kunne deltage i byråds-opgaverne, siger Morten Grosbøl og understreger, at han udtaler sig for egen regning, idet Dansk Folkeparti ligesom Socialdemokratiet først vedtager en officiel holdning til sagen på et gruppemøde senere i dag.

Politisk plat

De menige byrødder får med den nuværende sats 105.000 kroner om året for at præsentere deres vælgere i Randers Kommune. Både viceborgmester Mogens Nyholm (R) og Anders Buhl (V) er ligesom Henning Jensen Nyhuus tilbageholdende med at tage endelig stilling til, om dette beløb bør stige til knapt 121.000 kroner om året.

- Jeg synes, Kasper Fuhr Christensen er ude i noget politisk plat. Lovgivningen dikterer en stigning i borgmesterlønningerne, men hvad jeg mener om en eventuel forhøjelse af byrådsmedlemmernes vederlag, er en anden sag, siger viceborgmester Mogens Nyholm (R).

- Er det ligefrem politisk plat at argumentere for, at over en million kroner fra kommunens budget bør bruges på fattige i stedet for på jer i byrådet?

- Jeg er enig med Kasper Fuhr Christensen i, at der er en social slagside i Randers, som vi skal have rettet op på. Men jeg mener ikke, at det skal ske på den her måde. Skal vi gøre noget ved den sociale ubalance, skal pengene til det være med på budgettet, siger Mogens Nyholm.

Venstres Anders Buhl er på bølgelængde med Mogens Nyholm og kalder Kasper Fuhr Christensens forslag for 'sædvanlig populisme, når noget kommer fra ham'.

Borgmester Claus Omann Jensen (V) har endnu ikke reageret på vores henvendelse. Vi ville ellers gerne have spurgt ham, hvordan han forholder sig til sin egen lønstigning og Kasper Fuhr Christensens forslag i det hele taget.

 

Den tidligere damelandsholdsspiller i håndbold og deltager i 'Vild med dans', Katrine Fruelund, her ved præsentationen af det populære danse-tvprogram med sin nyfødte søn på armen. Foto Mogens Flindt Samfund - 22. dec. 2016 - kl. 14:23 Stemt ned med 30-1: Her vil de IKKE spise ældremad

 

 

 

1 af 2 Tidligere borgmester i Randers Kommune og nuværende 2. viceborgmester, Henning Jensen Nyhuus, mener, at Kasper Fuhr Christensen igen er ude i et populistisk ærinde. - Han kunne lige så godt selv være julemand, siger Nyhuus om Fuhr. Foto Ulrich Borch
2 af 2 Kasper Fuhr Christensen, medlem af Randers Byråd for Velfærdslisten, provokerer igen sine kommunalpolitiske kolleger med et forslag om, at de skal afstå fra at få lønforhøjelse og i stedet give pengene til julehjælp og andre fattige og mere trængende. Foto Ernst Van Norde
27 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere