Annonce:
Annonce:

Cameron har skudt britisk genforhandling i gang

Genforhandlingen skal ende med en folkeafstemning, hvor briterne skal sige ja eller nej til at blive i EU.

Annonce:
Følg Politik

Den britiske premierminister, David Cameron, er glad for, at processen med den britiske genforhandling af forholdet til EU er kommet godt i gang på EU-topmødet i Bruxelles.

- Folk siger altid til mig, at sådan noget kan ikke lade sig gøre. Du vil aldrig få det gjort. Men nu har vi igen bevist, at vi vil få det gjort. Vi har startet processen, siger Cameron natten til fredag på vej ud fra EU-topmødet i Bruxelles.

Genforhandlingen skal ende med en folkeafstemning i slutningen af 2017, hvor briterne skal sige ja eller nej til at blive i EU.

Cameron vil blandt andet have gjort det klart, at EU-traktatens mål om en stadig tættere union ikke gælder for Storbritannien.

Han vil også give nationale parlamenter bedre mulighed for at stoppe EU-lovgivning, de ikke bryder sig om. Forslaget kan gå ud på, at når flere parlamenter er enige, kan de give det røde kort til den uønskede EU-lovgivning.

Annonce:

Cameron vil yderligere have mere fokus på at forbedre EU-landenes konkurrenceevne gennem reformer af det indre marked og handelsaftaler.

Han vil også sikre stemmeregler, der betyder, at eurolandenes videre udvikling af samarbejdet om den fælles mønt ikke går ud over ikke-eurolande som Storbritannien.

Og så vil han have regler, der forsinker andre EU-borgeres ret til britiske velfærdsydelser.

Ingen af de andre stats- og regeringschefer på topmødet tog ordet efter Camerons indlæg, der varede i knap ti minutter.

David Cameron har tidligere sagt, at hans krav til en britisk genforhandling kan ende med en traktatændring i EU.

Men det afviser de andre EU-lande. De har samtidig understreget, at EU-borgere ikke må diskrimineres i Storbritannien.

Konklusionerne fra topmødet ventes blot at konstatere, at Cameron har lanceret sin plan om en folkeafstemning i Storbritannien, og at EU-lederne blev enige om at vende tilbage til sagen på topmødet i december.

Annonce:

Den britiske premierminister har op til topmødet talt med alle de andre 27 EU-landes stats- og regeringschefer for at gøde jorden for den genforhandling, han har lovet de britiske vælgere. Samtalen med kommende statsminister Lars Løkke Rasmussen fandt sted kort efter folketingsvalget, hvor Cameron ønskede Løkke tillykke med valgsejren.

- Premierministeren glædede sig over hans kampagne for en reform af EU og støtte til Storbritanniens genforhandling, skrev Cameron bagefter i et tweet.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Politiske skandaler har siden 2003 udløst 12 kommissioner
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: