Catalonien går til lokalvalg om selvstændighed

Rød- og gulstribede flag hænger fra bygningerne Catalonien, hvor borgerne indirekte stemmer om uafhængighed

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

Indbyggerne i den spanske region Catalonien har søndag fået adgang til valgstederne i en afstemning, som ses som den vigtigste i Spaniens nyere historie.

Indirekte stemmer catalonierne om, hvorvidt båndene til Madrid endeligt bør kappes.

Ifølge nyhedsbureauet AFP ser separatisterne ud til at have overtal.

Søndag formiddag hænger Cataloniens rød- og gulstribede flag fra bygningerne i regionen, hvor flere end 5,5 ud af regionens 7,5 millioner indbyggere kan stemme.

Hvis Cataloniens præsident, Artur Mas, får sikret sig et flertal i det regionale parlament ved valget, vil han presse på for løsrivelse i 2017, har han tidligere lovet. Også selvom han ikke får et flertal af stemmerne.

Spaniens centrale regering slår fast, at løsrivelse er ulovligt, og opfordrer til, at landet står samlet på vejen ud af finanskrisen.

Madrid har advaret om, at Catalonien vil falde ud af EU og miste euroen, hvis regionen river sig løs og bliver selvstændig.

Men separatisterne i den rige region mener, at catalonierne får mindre tilbage fra Madrid, end de betaler i skat.

'Catalonien vælger sin fremtid i Spanien' står der på forsiden af den spanske centrum højre-avis El Mundo.

Forsiden på den catalanske avis La Vanguardia er prydet med overskriften 'Cataloniens fremtid er på spil', mens centrum venstre-avisen El Pais kalder valget 'historisk'.

Forud for valget har målinger vist, at konservative Mas og hans allierede på den pro-separatistiske liste "Sammen for et ja" kunne få et flertal i parlamentet og næsten halvdelen af stemmerne.

13 kommentarer
Vis kommentarer