Chefstrateg: Rusland er på randen af økonomisk kollaps

Olieprisen er afgørende for, hvor dyb krisen bliver i Rusland. Og olien fortsætter med at falde

Prisen på råolie er afgørende for, hvor dyb en recession Rusland kommer ud i næste år.

Det siger chefstrateg i Danske Bank Frank Øland.

- Vi ser endnu ikke nogen tegn på, at olieprisen er ved at nå bunden. Den falder fortsat. Og der er heller ingen tegn på, at OPEC (de olieproducerende landes organisation, red.) vil begrænse produktionen.

- Deres retorik er, at man kan leve med prisfald. Men olieprisen er afgørende for, hvor dyb krisen i Rusland bliver. Rusland står på randen af et økonomisk kollaps, siger Frank Øland.

Prisen på råolie fortsætter ned. Onsdag eftermiddag kostede den amerikanske råolie 54,46 dollar - et fald over dagen på 2,6 procent. Nordsøolien kostede 58,95 dollar - et fald på 1,8 procent.

Rublen blev dog styrket en anelse. Onsdag morgen kostede en dollar 71 rubler, og midt på eftermiddagen skulle der 65 rubler til at købe en dollar. Rublen er over de senere dage faldet med omkring 20 procent.

- Rusland rammes af den faldende oliepris, der giver færre indtægter. Men opgjort i rubler er faldet i olieprisen ikke så stort, og det er godt for statsbudgettet, hvor udgifterne er i rubler, siger Frank Øland.

Russiske virksomheder er hårdt ramt på finansieringen: Ingen vil investere i Rusland i øjeblikket, landet er ramt af sanktioner, renten er hævet til 17 procent for at begrænse faldet i valutakursen og stigningen i inflationen.

Russiske virksomheder med lån i euro eller dollar rammes dobbelt af den svage rubel. Samtidig er der opstået frygt for, at Rusland vil indføre kapitalkontrol for at hindre mere pengeflugt ud af landet.

- Der er begrænsninger på, hvor mange penge, der kan trækkes ud. Alt kan ske lige nu, og frygten som investor er, at russerne indfører kapitalkontrol. Derfor skynder de sig at få penge ud af landet, siger Frank Øland.

Imidlertid er Ruslands præsident, Vladimir Putin, indadtil lykkes med en fortælling om, at Vesten bærer skylden for en del af Ruslands trængsler, herunder den faldende oliepris.

- Det fjendebillede vil nok kun vare et stykke tid. Vi kommer til at se, at det vil gøre rigtig ondt på den almindelige russer og dermed ramme Putins popularitet, lyder vurderingen fra Frank Øland.

0 kommentarer
Vis kommentarer