CNN: Ét fejltrin - så ville han trykke på knappen

Den amerikanske mediegigant CNN har afsløret, hvordan det udviklede sig i magtens inderste cirkel i Det Hvide Hus. Hvis der var én dræbt, ville Trump svare hårdt igen

Video: Reuters via Ritzau Scanpix. Redigering: Martin Ekelund

Alle holdt vejret i magtens inderste cirkel natten til onsdag.

Det skriver CNN.

Her var Donald Trump samlet med Mike Pompeo, forsvarsminister Mark Esper, general Mark Milley, CIA-chef Gina Haspel, efterretningschef Joseph Maguire og flere af hans øvrige rådgivere i Det Hvide Hus' situationsrum.

Bare en time efter angrebet på militærbasen Ain al-Asad blev de samlet i Det Hvide Hus, og så startede spillet i indercirklen.

Allerede fra start tydede det på, at ingen amerikanere havde mistet livet i forbindelse med angrebet. Det skabte ifølge CNN lettelse blandt Donald Trump og hans folk. De kunne dog ikke være sikre.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Et billede fra situationsrummet, hvor præsidentens folk mødtes for at drøfte situationen i Iran og Irak. Foto: Ritzau Scanpix
Et billede fra situationsrummet, hvor præsidentens folk mødtes for at drøfte situationen i Iran og Irak. Foto: Ritzau Scanpix
 

Derfor overvejede de efter sigende allerede at svare igen med det samme, og Donald Trump var angiveligt helt klar i mælet.

'Hvis der var én dræbt, ville han trykke på knappen og angribe flere iranske mål', fortæller en unavngiven senator til CNN.

Men de ventede og overvejede længe, om Donald Trump skulle give en officiel besked til befolkningen. De valgte at tøve lidt endnu.

Så kom meldingen. Intet tydede på, at amerikanere var blevet dræbt. Det fik Trump til at sende et tweet ud. Lettet og glad kunne han gå natten i møde.

Arbejdet i situationsrummet var dog langt fra slut. Efterfølgende var USA i kontakt med flere andre nationer, der kunne kontakte Iran. Det skulle undersøges, om Iran havde mere i ærmet, men det stod hurtigt klart, at det var Irans eneste plan.

Omkring klokken et natten til onsdag amerikansk tid fik de så den endelige bekræftelse. Der var ingen dræbte. Om morgenen mødtes de efter sigende igen i situationsrummet, hvor de besluttede at skrue ned for tempoet.

Nu blev det blot besluttet at indføre økonomiske sanktioner mod Iran. Krisen var afblæst.

Ambassade-ballade
Ifølge New York Times startede balladen for alvor nytårsaftensdag, da vrede demonstranter stormede den amerikanske ambassade i Irak, og de forsøgte endda at trænge ind. Ambassadens personale, herunder ambassadøren, blev evakueret, og amerikanske flag blev brændt.

Artiklen fortsætter under billedet ...

 

Det var ikke kønt. Heller ikke i Donald Trumps øjne.

Ifølge New York Times' kilder blev præsidenten så edderspændt rasende, at han vendte tilbage til Pentagon. Nu skulle Qassem Soleimani dø, som de havde foreslået et par dage før.

Det perfekte tidspunkt
I de efterfølgende dage arbejdede amerikanerne på at finde et tidspunkt, hvor de kunne ramme den iranske general.

De fandt et perfekt tidspunkt fredag, hvor han landede i Iraks hovedstad, Bagdad. Angrebet ville dog blive aflyst, hvis Qassem Soleimani mødtes med repræsentanter fra den irakiske regering, da de er allierede med USA.

Men meldingen kom. Qassem Soleimani var kun sammen med sine egne folk og en leder fra en irakisk milits, der støtter Iran, og så trykkede amerikanerne på knappen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Drabet på general Qasem Soleimani har i den grad sat sindene i kog i Iran, og der er store spændinger mellem dem og USA. Foto: Ritzau Scanpix Plus Konflikten lurer: Sådan ville en krig mellem USA og Iran se ud

933 kommentarer
Vis kommentarer