Coney Barrett godkendt i Senatet: - Det er en mørk dag

Der er bitterhed i luften i den demokratiske lejr, efter Senatet natten til tirsdag godkendte ny højeretsdommer

Amy Coney Barrett er Trumps kandidat til Højesteret. Video: Reuters

Amy Coney Barrett blev natten til tirsdag godkendt i Senatet som ny højesteretsdommer. Det kaldes en sejr for Donald Trump, og nederlaget for den demokratiske lejr kan mærkes.

Den demokratiske senator Elizabeth Warren lægger ikke skjul på sin skepsis.

'Det er en mørk dag,' skriver hun på det sociale medie Twitter.

'Men det er vigtigt at huske, hvorfor republikanerne kæmpede så meget for at stjæle pladsen i højesteretten. De har indset et faktum, der har rystet dem i deres grundvold: Det amerikanske folk er ikke på deres side.'

Artiklen fortsætter under billedet ...

Den demokratiske senator Elizabeth Warren kalder det en mørk dag. Foto: Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix
Den demokratiske senator Elizabeth Warren kalder det en mørk dag. Foto: Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix
 

Susan Collins var den eneste af Senatets 53 republikanske medlemmer som brød partilinjen og sammen med de demokratiske senatorer stemte mod Amy Coney Barrett som ny højesteretsdommer. Foto: Senate Tv/Reuters Dansk politik Stor sejr til Trump

Også Kamala Harris, der er opstillet som kandidat til posten som vicepræsident for Demokraterne, udtrykker sin foragt for godkendelsen.

'Vi vil ikke glemme dette,' skriver hun på Twitter.

Hun kalder det en 'illegitim proces', der har til hensigt at være med til at afskaffe sundhedsreformen - også kaldet Obamacare i daglig tale.

Glædens dag i Trump-lejren
I modsatte grøft står Republikanerne.

Vicepræsident Mike Pence takker på Twitter den republikanske senator Mitch McConnell, der er leder af det republikanske flertal i Senatet, for sejren, da han sammen med 52 republikanske senatorer stemte for godkendelsen af den nye højesteretsdommer.

'God afstemning! En stor dag for USA!' skriver han.

Vicepræsident Mike Pence glæder sig over godkendelsen af den nye højesteretsdommer. Foto: Jonathan Drake/Ritzau Scanpix
Vicepræsident Mike Pence glæder sig over godkendelsen af den nye højesteretsdommer. Foto: Jonathan Drake/Ritzau Scanpix
 

Mitch McConnell selv kalder Amy Coney Barrett 'en af de mest imponerende nominerede til en offentligt embede', og han glæder sig over, at hun vil sidde i stillingen som højesteretsdommer for livet.

Fløjkrig over pladsen i højesteret
Valget af den 48-årige Amy Coney Barrett vakte debat allerede fra start.

Demokraterne kritiserede Donald Trump for, at han indstillede en republikansk dommer til stillingen i højesteret så kort tid inden det amerikanske præsidentvalg 3. november.

Det er nemlig den siddende præsident, der skal udpeget højesteretsdommere, og Demokraterne havde ønsket, at det ville være vinderen af valget, der fik lov.

Men præsident Donald Trump gik videre med processen til stor frustration for den demokratiske lejr. Ikke mindst fordi Republikanerne i 2016 blokerede for, at den daværende præsident Barack Obama udpegede en ny højesteretsdommer med begrundelsen, at det var for tæt på valget.

I nyere tid er der ifølge Reuters aldrig blevet bekræftet en højesteretsdommer så tæt på et præsidentvalg i USA, og Demokraterne mener, at beslutningen blev hastet igennem.

Formand for retsudvalget i Senatet Lindsey Graham lod sig ikke påvirke af, at Demokraterne boykottede dagens afstemning om Amy Coney Barretts kandidatur til Højesteret. Han valgte i stedet at rykke afstemning fire timer frem. Foto: Pool/Ritzau Scanpix Politik Demokrater i USA boykotter afstemning om højesteretsdommer

Den 48-årige konservative dommer Amy Coney Barrett skal i denne uge forsvarer sine kvalifikationer, når hun skal til bekræftelseshøring i retsudvalget i Senatet. (Arkivfoto) Foto: Erin Scott/Reuters Politik Nomineret højesteretsdommer i USA lover at være upartisk

244 kommentarer
Vis kommentarer