Coronahjælp for 540 millioner er på vej til efterskoler

Et enigt Folketing laver hjælpepakke, så forældre nu roligt kan tilmelde deres børn til en efterskole

Der er økonomisk hjælp på vej til landets efterskoler, som er ramt af coronakrisen. (Arkivfoto) Foto: Emil Hougaard/Ritzau Scanpix
Der er økonomisk hjælp på vej til landets efterskoler, som er ramt af coronakrisen. (Arkivfoto) Foto: Emil Hougaard/Ritzau Scanpix
Følg Politik

Reduceret forældre- og deltagerbetaling samt anden økonomisk hjælp til de skoler, der eksempelvis oplever udmeldinger frem mod sommerferien i år.

Det er nogle af elementerne i en hjælpepakke til efterskoler, frie fagskoler og øvrige skoler med kostafdelinger, som er ramt af coronakrisen, hvor skolerne må holde lukket.

Alle Folketingets partier samt løsgængere er enige om aftalen. De statslige merudgifter i 2020 ventes at udgøre cirka 540 millioner kroner.

Det skriver Børne- og Undervisningsministeriet i en pressemeddelelse.

- Efterskoler står for et helt særligt ungdomsfællesskab. Det er vigtigt, at vi får skabt noget ro omkring dem og de mange skoler med kosttilbud, siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) i pressemeddelelsen.

- De står med en særlig økonomisk udfordring på grund af nedlukningen, og jeg er glad for, at Folketinget står sammen om at få dem helskindet igennem coronakrisen, siger hun.

Aftalen glæder Torben Vind Rasmussen. Han er formand for foreningen Efterskolerne.

- Det er en rigtig god aftale for efterskolerne, der nu får en sikkerhed for at kunne komme nogenlunde helskindet gennem krisen. Det vil jeg gerne takke politikerne for.

- Det er ikke mindst en god aftale for forældre, der på den ene eller den anden måde også er berørt af krisen, siger han i en skriftlig kommentar.

For Venstre har det været vigtigt at forhindre skolekonkurser grundet coronaudbruddet. Det siger undervisningsordfører Ellen Trane Nørby (V).

- Venstre har de seneste uger kæmpet aktivt for at redde efterskolerne i Danmark. Med denne aftale kompenserer vi nu forældrene økonomisk og opretter et sikkerhedsnet for skoler med kostafdelinger, siger hun.

Med aftalen kan forældre roligt tilmelde deres børn til efterskole i det nye skoleår, mener Dansk Folkepartis uddannelsesordfører, Jens Henrik Thulesen Dahl.

SF's børne- og undervisningsordfører, Jacob Mark, tilføjer:

- Nu kommer der en akut hjælpepakke ud til en række skoleformer, som er vigtige for Danmark, men som er alvorligt presset.

- Særligt har SF været optaget af at sikre, at der kommer hurtig hjælp ud til efterskolerne, så efterskolerne kan fortsætte arbejdet uden at skulle opkræve fuld elevbetaling fra elever, som ikke er der.

Aftalen skal desuden sikre, at der ikke kommer en unødig stor stigning i skolelukninger. Det siger Pernille Rosenkrantz-Theil til Ritzau:

- Vi har et ønske om, at uddannelseslandskabet skal se ud på samme måde på den anden side af coronakrisen som inden. Der er altid skoler, der lukker. Det, vi ikke vil have, er, at der kommer en stor stigning i skoler, der lukker.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+