Annonce:
Annonce:

Corydon vil kigge statens selskaber mere over skulderen

En ny ejerskabspolitik skal gøre staten til en mere aktiv ejer af selskaber, der får mere detaljerede rammer

Annonce:
Følg Politik

I fremtiden skal statens i alt 30 selskaber holdes i kortere snor af ministerierne.

Det er kernen i en ny statslig ejerskabspolitik, der bliver fremlagt af finansminister Bjarne Corydon (S) fredag og får staten til at rykke tættere på bestyrelserne som en mere aktiv ejer, skriver Berlingske Business.

- Det er et skridt i retning af et mere aktivt ejerskab. Vi skal kridte banen klarere op i forhold til, hvor man skal hen. Vi træder et skridt nærmere på selskaberne, og vi strammer op på den information, som vi indhenter, siger Bjarne Corydon til avisen.

Det nye tiltag vil omfatte selskaber som DSB, Danske Spil og SAS. Staten vil underlægge dem og de andre statslige selskaber klarere og mere begrænsede rammer.

Det skal blandt andet ske ved at udarbejde strategiske dokumenter for hvert selskab. Samtidig skal kravene til selskabernes finanser gennemgås og opdateres, lyder det.

Annonce:

Den mere aktive tilgang skal minimere risikoen for skandalesager i fremtiden om svigtende risikostyring og for store armbevægelser, hvilket ellers tidligere har ramt DSB og Dong Energy.

Corydon erkender også, at fortidens problemer er en af grundene til den nye ejerskabspolitik, der dog kan skabe vanskeligheder i forhold til det såkaldte armslængdeprincip, der fordrer politikere at holde sig fra detailstyring af selskaberne.

Professor i offentlig ledelse og styring på CBS Carsten Greve, der har haft mulighed for en hurtig gennemlæsning af den nye ejerskabspolitik, ser dog positivt på udspillet.

- Det er fornuftigt med klarere linjer og mere præcise krav. Den nye politik skærper det aktive ejerskab, men jeg synes samtidig, at man formår at opsætte en fornuftig afgrænsning af statens rolle. Der bliver også sat ord på bestyrelsens og ledelsens roller.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Nej, Mette - Danmark kan ikke mere nu
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: