Cuba udnævner ambassadør i USA

Jose Cabanas beskrives som en veteran ud i diplomatiet. Han skal nu stå i spidsen for Cubas ambassade i USA

Cuba har for første gang i over 50 år udpeget en ambassadør, der skal repræsentere landet i USA. (Foto: AP)
Cuba har for første gang i over 50 år udpeget en ambassadør, der skal repræsentere landet i USA. (Foto: AP)

Cuba har for første gang siden 1961 udpeget en ambassadør, der skal repræsentere landet i USA.

Valget er faldet på Jose Cabanas, der har gjort karriere som diplomat for Cuba, skriver BBC. Siden 2012 har han stået i spidsen for Cubas "interessekontor" i Washington.

Jose Cabanas har sammen med 15 andre, nye internationale diplomater været på besøg i Det Hvide Hus.

Udnævnelsen af en cubansk ambassadør i Washington er et led i det optøende forhold mellem de tidligere koldkrigsfjender USA og Cuba, og den bliver offentliggjort forud for et historisk besøg, når Cubas præsident, Raul Castro, sætter fod på amerikansk jord.

Raul Castro skal holde tale i FN i New York. Ikke siden 1995 har en cubansk præsident været på officielt besøg i USA. Dengang var det Fidel Castro, som ligeledes talte til FN's forsamling.

Yderligere bliver Jose Cabanas' nye titel offentliggjort forud for pave Frans' besøg i Cuba.

Stridighederne mellem USA og Cuba startede 1. januar 1959, da Fidel Castro med sine guerillakrigere tog magten fra den daværende cubanske præsident, Fulgencio Batista, som var støttet af USA.

Siden indførte USA handelsembargo, og forholdet mellem de to lande har været anstrengt siden, indtil USA og Cuba i december 2014 i fællesskab meddelte, at de indledte en forsoningsproces.

USA's ambassade i Havana blev officielt åbnet 20. juli, hvor også Cubas ambassade i Washington blev en realitet.

Der er endnu ikke udnævnt en amerikansk ambassadør, der skal repræsentere landet i Havana, men diplomaten Jeffrey DeLaurentis leder indtil videre ambassaden som såkaldt chargé d'affaires.

Torsdag har USA oplyst, at man måske allerede fredag forventer at kunne fremlægge en plan med mere lempelige regler, der skal gøre det lettere for amerikanske firmaer at komme ind på det cubanske marked, skriver Reuters.

Angiveligt skulle det blive nemmere for amerikanske virksomheder at oprette datterselskaber i Cuba eller indgå i såkaldte joint venture-aftaler, hvor der benyttes en cubansk partner.

0 kommentarer
Vis kommentarer