Dagen før Trumps store tale: Hånes for pinlig fejl i invitationerne

Donald Trump skal i nat give sin State of the Union-tale, men det er invitationerne, der løber med opmærksomheden

Hvad er 'State of the Union'? Få svaret her. Redigering: Henrik Houlberg

I nat holder den amerikanske præsident vanen tro en af årets vigtigste taler, når han skal fortælle befolkningen, hvordan det står til i USA i sin State of the Union-berretning.

Men i år er optakten til talen til dels blevet overskygget af noget helt andet, end hvad Donald Trump vil benytte lejligheden til at sætte fokus på. Invitationerne til Washingtons politikere er kommet i centrum efter en dum stavefejl.

De mange gæster er nemlig blevet indbudt til at deltage i 'State of the Uniom', og det har skabt stor morskab hos flere inviterede, at det sidste ord altså er stavet forkert. Blandt andet republikaneren Marco Rubio, der stillede op mod Trump som partiets præsidentkandidat under valgkampen. På det sociale medie Twitter har han lagt et billede op af den graverende fejl.

Se flere morsomme Twitter-opdateringer her

Fokus på sin egen succes 
Flere internationale medier, som The Mirror, spekulerer i, at man er nødt til at sende nye invitationer ud fra Det Hvide Hus for at holde på takt og tone, men Anders Agner Pedersen, der er redaktør for Kongressen.com, tror, at man slår det hen, fordi tiden er ved at løbe ud.

- Det er helt sikkert usædvanligt, og det er en fejl, som helst ikke må ske, men indimellem går det stærkt, og her er det nok gået lidt for stærkt, siger han til Ekstra Bladet.

Redaktøren ser frem til Trumps tale, som han mener, vil blive en lang salgstale fra præsidenten om, hvor godt det går i USA, efter han overtog præsidentembedet fra Barack Obama.

- Vi kommer til at se Donald Trump holde en tale, hvor han vil rose sig selv og sin administrations politik. Han vil fremstille det første år, hvor han har været ved magten, som en kæmpemæssig succes. Han vil fremhæve specifikke nøgletal fra økonomien, som den lave arbejdsløshed, der viser hans succes som præsident, og at hans America first-politik virker.

Derudover vurderer Anders Agner Pedersen, at Trump vil lægge vægt på den indflydelse, som hans politik har haft på, at Danmark og en række andre europæiske lande nu hæver forsvarbudgetterne:

- Han vil føre argumentet om, at man nu har taget et opgør med de handelsaftaler, som Obama indgik, han har meldt USA ud af klima-aftalen, og han har sat gang i processen om, at Nato-landene nu i højere grad bidrager, som eksempelvis Danmark nu har valgt at gøre med det nye forsvarsforlig.

Artikel fortsætter under billedet..

Anders Agner Pedersen er sikker på, at Trump vil benytte talen til at rose sig selv for at leve op til sine valgløfter. Foto: All Over Press
Anders Agner Pedersen er sikker på, at Trump vil benytte talen til at rose sig selv for at leve op til sine valgløfter. Foto: All Over Press
 

Problemer forude
Sidste år holdt Trump også en tale til begge kamre i Kongressen, men dette bliver hans første State of the Union-tale, siden han blev indsat som USA's 45. præsident.

Selvom talen ifølge Anders Agner Pedersen bliver en lang opremsning af positive 'Trumpsejre' gennem det seneste år, mener han også, at der et specifikt problem, som præsidenten er nødt til at forholde sig til.

- Den ubekendte faktor er, hvordan han håndterer spørgsmålet om det her shut down, vi så for et par uger siden. Den midlertidige forlængelse udløber om ni dage, så jeg venter spændt på, at se, hvordan han adresserer det problem, for USA kan snart stå i samme kaotiske situation igen.

8. februar udløber den midlertidige aftale om de offentlige finanser. Kommer en ny aftale ikke på plads inden, vil den offentlige sektor i USA igen blive lukket ned, som det skete for lidt over en uge siden.

Fakta: Det slås de om

Det springende punkt for en manglende aftale mellem demokraterne og republikanerne er det omstridt punkt om Daca, som sikrer rettigheder for børn af immigranter, der sikrer dem mod at blive smidt ud af landet.

Republikanerne har dog forsøgt at købe nogle demokratiske stemmer ved blandt andet at forlænge den populære sundhedsforsikring kaldet Chip, der sørger for behandling til omkring ni millioner fattige børn i seks år.

Fire republikanere afviste dog lovforslaget, blandt andet på grund af Chip.

Donald Trumps omstridte mur har også fundet vej til budgetlægningen, hvorfor republikanerne altså også skal lokke demokraterne til at stemme for ved at give dem indrømmelser på områder, som demokraterne har som mærkesager.

Samtidig har særligt republikanere stillet krav til, at landets forsvarsbudget skal forøges, før de vil stemme for budgettet.