New Zealand har smidt Danmark af den ikke-korrupte trone, og kan nu kalde sig for verdens mindst korrupte land. Det fremgår af Transparency Internationals korruptionsindeks for 2017.
Danmark har i 2017 fået 88 point imod de 90, som blev tildelt i 2016. Antallet har tildelte point har været faldende hvert år, imens New Zealand er gået frem. Sidste år endte de to lande med at dele førstepladsen.
Hos Transparency International Danmark er man ikke overraskede over, at Danmark har mistet førstepladsen. De ser til gengæld udviklingen som bekymrende.
'Det seneste årti har vi desværre set en forandring i magtfordelingen og øget lukkethed i forvaltningen af magten. Det slår skår i tilliden, og nu slår denne udvikling igennem i opfattelsen af Danmark som ikke-korrupt land', skriver formanden for Transparency International Danmark, Natascha Linn Felix, i en pressemeddelse.
Skal ikke modtage gaver
Korruption er noget der oftest forbindes med bestikkelse. I Danmark har man ikke en bestikkelseskultur, men en kultur med netværk, favoritisme, nepotisme og gaveuddeling.
- Hvor går grænsen mellem netværk og favoritisme henne? Det skal vi have nogle diskussioner omkring, for det kan være svært at vide, om der er tale om nyttigt netværk eller favoritisme, fortæller Natascha Linn Felix til Ekstra Bladet.
Et stort problem herhjemme er, at mange politikere modtager gaver fra det private erhvervsliv. Det kan være kulturelle oplevelser i form af koncertbilletter og jagtferier, men det kan også være Rolex-ure givet i gave til en minister af en oliesheik i Qatar.
Natascha Linn Felix vil gerne have stoppet den gavekultur der hersker i dansk politik.
- Som anti-korruptionsperson, så ser jeg det som ganske problematisk, at man som politiker modtager private gaver. Fordi det siger noget om, at de ikke respekterer de mekanismer der gør, at vi ikke bliver mistænkt for korruption.
Ikke en enkelt sag
Det er ikke kun de private gaveudvekslinger der er skyld i, at Danmark ikke længere kan kalde sig for det mindst korrupte land i verden. Den danske lovgivning har i følge Natascha Linn Felix en række problematiske områder, der er med til at forhindre at førstepladsen bliver dansk igen.
For eksempel er lovgivningen om privat partistøtte er mørklagt, så det ikke er muligt at se størrelse på de donationer, de danske politikere modtager og fra hvem.
Der er også ifølge Natascha Linn Felix et problem med manglende lobbyist-registrering, derfor er det ikke er muligt at undersøge, hvem der besøger politikerne i embedsmedfør.
- Whistleblower-lovgivningen er også et problem, da den er ret kompleks. Derfor kan det være svært at få syn for sagen om noget er galt i embedsværket. De danske whistleblowere er meget dårlige beskyttede lovgivningsmæssigt, fortæller Natascha Linn Felix.
Hos Transparency International Danmark håber man at diskussionerne om, hvordan man beskytter demokratiet i fremtiden bliver taget op. De synes også at det skal diskuteres, hvordan man sikrer sig, at det ikke vil være muligt at købe sig til adgang, indflydelse eller fordele i den offentlige sektor.
Der skete en fejl under valideringen af din bruger.
Gå til Min profil eller prøv igen senere.