Danmark forhandler Obamas energiplan i USA

I USA forhandler Danmark og 19 andre lande Obamas energiplan, som han kom med ved klimatopmødet i Paris

I San Francisco forhandler USA med 19 andre lande, herunder Danmark, præsident Obamas energiplan"Mission Innovation", som han fremlagde ved klimatopmødet i Paris. De 20 lande har lovet at fordoble udgifter til forskning i vedvarende energi.

I 2021 skal landene øge deres forskningsbudgetter til godt 200 milliarder kroner årligt. Der skal de næste fem år samlet bruges 700 milliarder kroner til forskning. Hertil kommer midler fra rigmænd som Bill Gates, Mark Zuckerberg og Richard Branson.

Klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) mener, at Danmark dermed er kommet med i "Champions League for udvikling af vedvarende energiteknologi".

- Den globale grønne omstilling er helt afhængig af, at vi gennem forskning og udvikling gør vedvarende energiteknologier billigere og mere konkurrencedygtig i forhold til energi fra kul, olie og gas, siger Lars Chr. Lilleholt i en pressemeddelelse og fortsætter:

- Så vedvarende energi og energieffektivisering bliver det oplagte valg - især økonomisk - når alverdens lande skal lave grøn omstilling.

I San Francisco skal de 20 lande lægge rammer og principper for "Mission Innovation". Danmark står stærkt i udvikling og eksport af energiteknologi, mener klimaministeren.

- Danmark er globalt i top 10 på patenter inden for energiteknologier som vind, biobrændstoffer og brændselsceller. Vi ligger derfor lunt i svinget til at udnytte vores medlemskab af Mission Innovation, siger Lars Chr. Lilleholt.

I Folketingets afslutningsdebat onsdag understregede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) også, at det er vigtigt, at Danmark er med i Mission Innovation.