Danmark går enegang med annoncer til flygtninge

Danske annonceplaner adskiller sig fra andre landes kampagner ved at henvende sig til syriske flygtninge

Danmark er ikke det eneste land i Europa, der laver kampagner i udenlandske medier for at begrænse antallet af asylansøgere.

Men den danske regering skiller sig ud ved at have planer om en annoncekampagne, der skal rettes mod flygtninge fra Syrien, som i stort omfang flygter fra krig og derfor som regel får tildelt asyl.

Det skriver Politiken lørdag.

I Tyskland og i Østrig har man for nylig annonceret i aviser i Kosovo.

Den østrigske regering skrev i februar i år: "Smuglerne lyver". Annoncen oplyste også, at der ikke gives asyl af økonomiske grunde i Østrig.

Ifølge det østrigske indenrigsministerium ser kampagnen ud til at have virket. I februar i år søgte 933 indbyggere fra den lille europæiske stat, der erklærede sig uafhængig af Serbien i 2008, om asyl i Østrig. Måneden efter var tallet kun 108.

Talsmand for det østrigske indenrigsministerium Karl-Heinz Grundböck forklarer, at man med kampagnen i Kosovo ville gøre opmærksom på, at der er meget ringe udsigt til at få asyl i Østrig, da Kosovo efter østrigsk asylret anses for at være et sikkert hjemland.

- Situationen for mennesker fra Syrien er en fuldstændig anden. Der er en meget høj sandsynlighed for, at de mennesker får asyl, og derfor er der heller ikke nogen anledning til en informationskampagne i disse andre lande, siger Grundböck til Politiken.

Den tyske ambassade i Albanien indrykkede i juni store annoncer i lokale aviser med lignende budskaber. Tyskland har ifølge Politiken oplevet en bølge af asylsøgere fra Albanien, men de fleste bliver afvist.

Selvom flygtningeorganisationen Pro Asyl kritiserer Tyskland for dets politik mod det vestlige Balkan, så ville kritikken være markant kraftigere, hvis man forsøgte at få krigsflygtninge til at opgive Tyskland.

- Det ville jo være absurd at starte en kampagne i Syrien. Det ville give en stor offentlig opstandelse. Det ville den tyske forbundsregering heller ikke gøre. Det kan jeg ikke forestille mig, siger Tobias Klaus fra Pro Asyl til Politiken.

Venstres udlændingeordfører, Marcus Knuth, forklarer til avisen, at planen om at annoncere i Tyrkiet, som mange syriske flygtninge passerer, ikke ligger fast endnu.

Han ser ikke noget etisk problem i at forsøge at få flygtninge med behov for beskyttelse til at fravælge Danmark.

85 kommentarer
Vis kommentarer