Danmark og Sverige knytter tættere forsvarsbånd

Danmark og Sverige styrker forsvarssamarbejde, og ifølge ministeren kan der være flere forsvarsaftaler på vej.

Fremover kan danske og svenske militære fly og skibe flyve, lande, sejle og anlægge havn hos hinanden.

Danmark og Sverige indgår nemlig en samarbejdsaftale på forsvarsområdet, der vil betyde, at landene i fredstid kan udveksle information og benytte hinandens havne og flybaser.

- Vores sikkerhedspolitiske virkelighed i dag kalder på øget samarbejde og koordination. Derfor er jeg også glad for, at vi underskriver en aftale med vores svenske naboer på forsvarsområdet, som giver os øget adgang til hinandens luftrum og territorialfarvande, siger forsvarsminister Peter Christensen (V) i en mail til Ritzau.

Han henviser til, at både Sverige og Danmark den seneste tid har haft russiske overflyvninger - til gene og usikkerhed for den civile flytrafik.

- Med aftalen giver vi for eksempel mulighed for, at vores F-16 fly fra det danske afvisningsberedskab kan krydse svensk territorium i forbindelse med afvisning af fremmede fly på vej mod dansk territorium og dermed afkorte vores responstid, siger ministeren.

Han forventer, at aftalen med Sverige kan være trædesten for at lave lignende forsvarsaftaler med de andre nordiske nabolande.

- Det vil vi arbejde for under det danske formandskab hen over den næste tid og på den måde forhåbentlig kunne styrke vores fælles nordiske forsvarssamarbejde og ikke mindst sikkerheden i hele regionen, siger Peter Christensen med henvisning til, at Danmark netop har overtaget formandskabet for det nordiske forsvarssamarbejde.

Aftalen med Sverige betyder blandt andet, at bevæbnede danske fly kan lande og lette fra svenske lufthavne, at danske militærskibe kan sejle i svensk territorialfarvand - og at de to lande øger den fælles træningsaktivitet. Der afgives ingen suverænitet.

2 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere