Danmark står fast i Bruxelles: Ingen EU-kvoteflygtninge

Danmark har taget flere flygtninge end dem, der ville have været i en dansk kvote, siger udenrigsministeren

Danmark står ligesom Storbritannien uden for EU's samarbejde om udlændingepolitik og vil ikke have nogen kvote, når EU skal fordele i alt 160.000 flygtninge imellem EU-landene.

Det siger udenrigsminister Kristian Jensen (V) mandag ved ankomsten til et europaministermøde i Bruxelles.

- Vi har taget flere end dem, der ville have været i vores kvote, hvis det var blevet fordelt. Og vi vil fortsætte med at tage mange, siger Kristian Jensen.

- Men vi er ikke en del af det samarbejde, hvor man fastsætter kvoter, så vi har ikke noget at melde ind, siger han.

EU's justits- og indenrigsministre med ansvar for flygtningeområdet er senere mandag hasteindkaldt til krisemøde i Bruxelles, efter at en historisk menneskestrøm i den seneste tid er skyllet ind over Europa.

Her skal udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) og ministre fra de andre EU-lande diskutere den kriseplan, som EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, i sidste uge fremlagde i sin State of the Union-tale.

Planen omfatter et obligatorisk kvotesystem - udregnet land for land ved at regne på en række nøgletal - til fordeling af i alt 160.000 flygtninge ud over EU-landene over de kommende to år.

Samtidig foreslog han også et permanent kvotesystem til fordeling af flygtninge under fremtidige kriser.

Desuden vil EU styrke de ydre grænser i Schengen-samarbejdet og gøre mere for at bekæmpe årsagerne til, at økonomiske migranter søger til Europa.

Flygtningekrisen har sat sammenholdet mellem de 28 EU-lande på en voldsom prøve, og EU-præsidenten Donald Tusk sagde fredag, at han vil indkalde til et ekstraordinært topmøde, hvis håndteringen af krisen bliver ved med at splitte medlemslandene.

22 kommentarer
Vis kommentarer