Dansk ambassadør udpeges som skurk i Erdogan-strid: 'Det har jeg aldrig sagt'

Danmarks ambassadør i Tyrkiet udpeges af lokale medier til at stå bag et omstridt spørgsmål om præsident Erdogan. Danskeren afviser alle anklager

En mulig retssag med præsident Erdogan i Tyrkiet har fået forbindelser til den danske ambassadør. Foto: AP/Burhan Ozbilici
En mulig retssag med præsident Erdogan i Tyrkiet har fået forbindelser til den danske ambassadør. Foto: AP/Burhan Ozbilici

Sønderjyden Svend Olling er fanget i et spind af beskyldninger i Tyrkiet.

Et kritisk spørgsmål om at stille præsident Recep Tayyip Erdogan for en dommer har skabt polemik i Tyrkiet. Flere tyrkiske medier skriver, at den danske ambassadør, Svend Olling, beskyldes for at være er manden bag det omstridte spørgsmål.

Det har fået Danmarks ambassadør i Tyrkiet til mandag at dementere historien på engelsk og tyrkisk på Twitter.

'I dag er der nogle rygter i den tyrkiske presse angående et spørgsmål, som jeg angiveligt stillede Hr. Ince (præsidentkandidat for det største oppositionsparti, red.) under en middag med ambassadørerne fra EU-landene' lyder det.

'Jeg stillede ikke sådan et spørgsmål eller noget der ligner, hvilket også gælder alle andre ved mødet', skriver ambassadøren.

Udpeget af anonyme kilder
Miseren begyndte i et tv-interview med præsidentkandidaten for Tyrkiets største oppositionsparti (CHP), Muharrem Ince, på CNN Türk.

Her fortalte Erdogans konkurrent til præsidentposten, at han under en middag med EU-landenes ambassadører var blevet spurgt, om han ville stille Erdogan for en dommer, hvis han vandt valget.

Det havde Muharrem Ince fra det sekulære Republikanske Folkeparti (CHP) ingen planer om. Men spørgsmålet alene var nok til, at flere medier gik ind i sagen.

En debattør på mediet Sabah udpegede på baggrund af anonyme kilder den danske ambassadør som ophavsmand til det omstridte spørgsmål.

Fængslet for propaganda
Det blev rapporteret af flere medier, selvom præsidentkandidaten Muharrem Ince gik imod sine egne udtalelser og afviste, at ambassadørerne havde stillet spørgsmålet om Erdogan.

Tyrkiet har været i undtagelsestilstand siden sommeren 2016, hvor der var et mislykket statskup.

Undtagelsestilstanden har betydet, at massevis af journalister, aktivister og politikere er blevet tilbageholdt og fængslet, fordi de er mistænkt for at konspirere mod det tyrkiske styre.

En tysk journalist har blandt andre siddet fængslet i et år for at sprede propaganda for en terrororganisation og for at opfordre til vold. Journalisten nægter alt og blev løsladt i februar.

Erdogann foran sine tilhængere i Ankara. Han er berygtet for sine lange fabulerende enetaler. Foto: AP Plus Jernnæven fra Sortehavet

Der er præsident- og parlamentsvalg i Tyrkiet 24. juni.

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Svend Olling og udenrigsminister Anders Samuelsen (LA).

104 kommentarer
Vis kommentarer