Annonce:
Annonce:

Dansk Erhverv: Nyt ydelsessystem øger incitament til arbejde

Ydelseskommissionen lægger op til et mere gennemskueligt system med øget incitament til at arbejde, lyder det

Ydelseskommissionen er mandag kommet med et omfattende udspil, der umiddelbart ser ud til at kunne skabe et mere gennemskueligt system, lyder det fra erhvervsorganisation Dansk Erhverv. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Ydelseskommissionen er mandag kommet med et omfattende udspil, der umiddelbart ser ud til at kunne skabe et mere gennemskueligt system, lyder det fra erhvervsorganisation Dansk Erhverv. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Politik

Det udspil, som Ydelseskommissionen mandag er kommet med, ser ud til at give et større incitament til at arbejde for borgere på ydelser.

Ligeledes ser det på bundlinjen ud til at kunne trække arbejdsudbuddet op. Det mener Dansk Erhverv, der er en af landets største erhvervsorganisationer.

- Ydelsesområdet er uhyre komplekst, siger Peter Halkjær, arbejdsmarkedschef i Dansk Erhverv.

- Ydelseskommissionens udspil er både interessant og originalt i den forstand, at der bliver luget ud flere steder, så vi står tilbage med et system, der bliver mere gennemskueligt og øger incitamentet til at arbejde.

- Derfor ser vi frem til at gennemlæse udspillet, og vores udgangspunkt er klart, at det skal have en chance, siger han i en skriftlig kommentar.

Ydelseskommissionen har haft til opgave at komme med anbefalinger til, hvordan man kan skrue et nyt ydelsessystem sammen.

Annonce:

De anbefalinger er blevet præsenteret mandag på et pressemøde. Her sagde Torben Tranæs, formand for Ydelseskommissionen, at det nuværende system er blevet for komplekst og svært at gennemskue.

Kommissionen foreslår i stedet et nyt kontanthjælpssystem med to satser og uden 225-timersregel samt kontanthjælpsloft.

Om der er familier på overførselsindkomst, som vil få en højere ydelse som følge af suspenderingen af kontanthjælpsloftet, er umiddelbart vanskeligt at sige, mener Peter Halkjær fra Dansk Erhverv.

- Lige der trænger vi til at blive klogere på, om der er lommer af personer, som vil få flere penge mellem hænderne, hvis udspillet realiseres.

- Hvis det er tilfældet, så vil det ikke være hensigtsmæssigt, siger han.

Ifølge Ydelseskommissionen vil den foreslåede model øge arbejdsudbuddet med 750-950 fuldtidspersoner.

Men selv om modellen betyder flere hænder på arbejdsmarkedet, så kan der være delelementer i modellen, som skal justeres, mener Dansk Erhverv.

Annonce:

- Udspillet dækker heller ikke sanktioner over for ledige, der ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet.

- Her kunne vi godt have ønsket os bud på mere enkle, tydeligere og virksomme sanktioner, siger Peter Halkjær.

Efter Ydelseskommissionens præsentation af anbefalingerne begynder nu de politiske forhandlinger om et nyt ydelsessystem.

FAKTA: Her er Ydelseskommissionens anbefalinger

Ydelseskommissionen er mandag formiddag kommet med sine anbefalinger til, hvordan kontanthjælpssystemet kan blive indrettet på en bedre og mere enkel måde fremover.

Kommissionen, som S-regeringen nedsatte i december 2019 i forståelse med støttepartierne De Radikale, SF og Enhedslisten, har blandt andet set på, hvordan man kan finde en afløser for kontanthjælpsloftet, uden at det bliver muligt at modtage ydelser i ubegrænset omfang fra det offentlige.

Kommissionen havde den bundne opgave, at dens anbefalinger skulle være udgiftsneutrale og samtidig ikke måtte svække beskæftigelsen.

Her er et udpluk af Ydelseskommissionens anbefalinger:

* Kontanthjælpsloftet, 225-timers reglen, særlig støtte for kontanthjælpsmodtagere, aktivitetstillægget og særlige satser for psykiske sygdomme og graviditet afskaffes.

* Kommissionen anbefaler, at et nyt kontanthjælpssystem skal bygges op om et optjeningsprincip, som gælder for alle.

* Kontanthjælpssystemet skal fremover kun bestå af én forsørgelsesydelse med to satser, en grundsats og en forhøjet sats, samt et tillæg, som bliver bestemt af familietypen.

* Ydelseskommissionen foreslår følgende nye satser og tillæg for kontanthjælp. Alle tal er per måned:

* Grundsats: 6600 kroner.

* Forhøjet sats: 10.500 kroner.

* Sats for hjemmeboende børn over 18 år: 2550 kroner.

* Herudover:

* Fast børnetillæg: 3550 kroner per måned til alle forsørgere uanset antal børn.

* Fast tillæg til enlige uden børn i husstanden: 1000 kroner (grundsats) eller 2250 kroner (forhøjet sats).

* Fritidstillæg: 450 kroner per barn per familie. Beløbet er skattefrit, dog kun op til 1800 kroner.

* 75 procent af fritidstillægget skal fradrages i de enlige forsørgeres ordinære børnetilskud, hvilket svarer til et fradrag på 337,50 kroner per barn. Beløbet er skattefrit, dog højst op til 1350 kroner.

* Der er to veje at blive berettiget til den forhøjede sats:

* Beskæftigelse eller uddannelse:

* Man kan blive berettiget til den forhøjede sats ved enten at have gennemført en uddannelse, der giver erhvervskompetencer, eller ved at have haft to et halvt års ordinær beskæftigelse inden for de seneste ti år.

* Man skal dog også have haft lovligt ophold i Danmark i syv af de seneste otte år, efter at man er fyldt 18 år. Man kan dermed først få adgang til den forhøjede sats, når man er fyldt 25 år.

* Grundskolen:

* Man kan også få den forhøjede sats, hvis man har bestået afgangseksamen på grundskoleniveau.

* Man skal dog også have haft lovligt ophold i Danmark i 12 af de seneste 13 år, efter at man er fyldt 18 år. Hvis man følger denne model, kan man tidligst få adgang til den forhøjede sats, når man er fyldt 30 år.

Kilde: Ydelseskommissionen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Politikerne taler og taler, mens sundhedsvæsenet er tæt på sammenbrud
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: