Dansk Folkeparti vil frede kommuners økonomi

Formand for Kommunernes Landsforening (KL) Martin Damm (V) er begejstret for DF-garantien

Når kommunerne lige nu laver stramme budgetter for 2016, behøver de ikke samtidig forberede sig på minusvækst i de kommende år.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, sender således det budskab til landets borgmestre, at de kan afstå fra at indgå den årlige økonomiaftale med regeringen, hvis den byder på minusvækst - altså samlet set færre penge. Og i så fald vil Dansk Folkeparti være garant for, at der ikke kan skaffes et blåt flertal for at hive penge ud af kommunekasserne.

Det skriver Politiken lørdag.

- Kommunerne afgør selv, om de vil indgå en aftale med regeringen. Og de skal vide, at hvis de vælger ikke at indgå en aftale, så vil Dansk Folkeparti ikke efterfølgende lave en aftale, der fjerner penge fra kommunerne, siger Thulesen Dahl til Politiken.

Ved sommerens økonomiforhandlinger blev kommunerne og regeringen enige om, at kommunerne hvert år skal levere et "omprioriteringsbidrag" på én procent af den samlede kommunale økonomi indtil år 2019.

Næste år svarer det til 2,4 mia. kr. Heraf kanaliseres de 1,9 mia. kr. tilbage til kommunale opgaver. Dermed forsvinder i alt 500 millioner kroner ud af kommunernes økonomi næste år.

Thulesen Dahls grundambition er, at regeringen ikke på sigt kan flytte penge fra kommunale områder for at bruge dem på for eksempel skattelettelser.

Formand for Kommunernes Landsforening (KL) Martin Damm (V) er begejstret og anser også DF-garantien for en slags usynlig grænse for, hvor langt de kommunale budgetter kan tvinges ned:

- Jeg er glad for den melding, for det lægger altså en slags bund under forhandlingerne, siger Martin Damm til Politiken.

Thulesens nye position friholder - medmindre kommunerne frivilligt aftaler sig til minusvækst - en stor del af det offentlige budget fra besparelser.

Og derfor udløser meldingen også et internt slagsmål i blå blok, hvor især Konservative og Liberal Alliance har ganske lidt forståelse for Dansk Folkepartis beslutning.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) har afvist at kommentere budskabet fra DF.

Men Venstres finansordfører, Jacob Jensen, sætter sin lid til, at kommunerne fortsat vil indgå frivillige aftaler: