Dansk Harley-tandlæge kæmper for Brexit

Danes for Brexit: Briterne stemmer i dag om at blive eller forlade EU, og valgkampen har kørt på fuldt blus lige til det sidste. Ekstra Bladet har mødt og fulgt danskere, som kæmper på begge sider af frigørelseskampen.

(Indslag: Jakob Jørgensen)

LONDON (Ekstra Bladet) Når tandlæge Henrik Overgaard Nielsen ikke laver fyldinger og kroner i sin klinik i Fulham, drøner han rundt i London og omegn på sin sorte kværn af en Harley Davidson Heritage Soft Tail for at overbevise briterne om, at de skal vælge ’Brexit’ - et britisk exit fra EU – når de i dag går til stemmeurnerne.

Den 56-årige tandlæge er flasket op med EU-modstand i Danmark. Men har arbejdet i London i 20 år.

- Jeg kæmper for, at vi får et Brexit i morgen. Jeg tror ikke på et demokrati med 508 mio. mennesker, der snakker 24 forskellige sprog og har syv præsidenter, som ingen kan nævne, siger Henrik Overgaard Nielsen, da Ekstra Bladet møder ham tæt på motorcykelparkeringspladsen ved Cavendish Square midt i London.

- Problemet er indflydelsen som ikke er der. EU er et centralt bureaukrati, som har resulteret i 140.000 love til implementering i Storbritannien siden 1980.

Stor fest
Som søn af den afdøde, radikale folketingspolitiker Poul Overgaard Nielsen, der også i en årrække var landssekretær i Folkebevægelsen mod EF, ved Henrik Overgaard Nielsen, at muligheder for helt at forlade Bruxelles’ bureaukrati slet ikke er hverdagskost.

- Jeg har selv været med i Junibevægelsen og kæmpet mod Maastricht-traktaten i ’92 og ’93. Min far startede Folkebevægelsen mod EF i 1972. Så jeg er vokset op med EU-modstand hele mit liv, siger han og forklarer, at et farvel til EU vil være et monumentalt øjeblik.

- Der bliver stor fest på fredag. Helt klart. Og der bliver stor fest rigtig mange steder rundt om i Europa, hvis Storbritannien reelt trækker sig ud af EU, siger tandlægen, der til daglig også bruger sin motorcykel på at køre til møder for at forhandle på vegne af mere end 30.000 tandlæger i den britiske tandlægeforening.

Skræmmekampagne
Før dagens afstemning er der ifølge de vægtede meningsmålinger helt dødt løb med omkring 50 pct. af stemmerne til hver lejr.

Den tætte stilling har gjort, at det undervejs i valgkampen ikke har skortet på skrappe advarsler fra premierminister David Cameron og resten af de pro-europæiske politikere. Og det har haft en effekt, mener Henrik Overgaard Nielsen.

- Problemet herovre er, at ’Remain’-kampagnen (Bliv i EU-kampagnen red.) har ført en utrolig skræmmekampagne. De har truet alt og alle. Pensionister, sundhedssystemet, skatteborgerne. De har virkelig prøvet meget.

Det sikre kort
Ifølge den 56-årige tandlæge, der har prøvet lidt af hvert - herunder at være blandt de gidsler, som statsminister Anker Jørgensen i 1990 fik forhandlet fri fra Saddam Hussein – kan det ende med, at briterne stemmer på det velkendte, da ’folk er bange for forandring.’

Henrik Overgaard Nielsen ryster også på hovedet af statsminister Lars Løkke Rasmussens afvisning af en potentiel dansk afstemning om EU-medlemskab.

- Hvis Storbritannien melder sig ud af EU, tror jeg, der vil være et folkeligt krav om at kigge på Danmarks forhold til EU igen. Og hvis det er en frihandelsaftale, der så kommer til folkeafstemning i Danmark, så kan Lars Løkke sige, hvad han vil. Så taber han.

LIVE

21 kommentarer
Vis kommentarer