Annonce:
Annonce:

Dansk mand anholdt efter indtrængen i 'Ingenmandsland'

Danske Ulrik Grøssel Haagensen er blevet tilbageholdt efter at have krydset en ombejlet grænse

Her anholdes danske Ulrik Grøssel Haagesen (video: (LSA (Liberland Settlement Association))
Annonce:
Følg Politik

En dansk mand har i de seneste dage været i centrum for en speciel grænsekonflikt mellem Kroatien og Serbien.

Her blev han 18. juni tilbageholdt af kroatisk politi, angiveligt fordi han forsøgte at krydse grænsen ind til et område, som blandt andre han selv vil have anerkendt som den selvstændige nation 'Liberland' - internationalt er området også kendt som 'Ingenmandsland', det ingen lande officielt har gjort krav på det.

Ifølge organisationen Liberland Settlement Association blev Ulrik Grøssel Haagensen anholdt af kroatisk politi, da han i en båd var landet på Liberland. Her havde han forsøgt at forklare, at han var borger i Liberland, og at kroatisk politi ikke havde noget at gøre der, men efterfølgende blev han taget med, hvorefter han siden har været i politiets varetægt.

Annonce:

Han skal for retten i dag tirsdag, hvor anklagemyndigheden vil kræve ham dømt for at forsøge at krydse grænsen mellem Serbien og Kroatien. Her har de to lande en aftale om, at Kroatien på deres side forhindrer folk i at krydse grænsen, mens Serbien skal sørge for det samme.

Ulrik Grøssel Haagensen havde inden anholdelsen opholdt sig lovligt i Kroatien, som er medlem af EU.

Udenrigsministeriets Borgerservice bekræfter over for Ekstra Bladet, at en dansk statsborger 18. juni er blevet tilbageholdt af kroatiske myndigheder, og at der bliver ydet konsulær bistand, men på grund af tavshedspligt kan de ikke oplyse yderligere i sagen.

Sagen om Liberland drejer sig om, at hverken Serbien eller Kroatien har gjort krav på området, der ligger omkring grænsen mellem Serbien og Kroatien ved Donau-floden.

Grafik: Wikimedia Commons
Grafik: Wikimedia Commons

Liberland er det grønne område, som er kaldt Siga på ovenstående grafik. Ifølge Serbien går grænsen mellem de to lande på den blå linje, som er Donau-flodens nuværende hovedløb, mens Kroatien mener, at grænsen følger den røde linje, som er flodens oprindelige løb.

Annonce:

De gule områder er derfor de steder, som begge lande har gjort krav på, mens de grønne områder er de områder, som ingen af landene har gjort krav på. Det skyldes blandt angiveligt, at hvis Kroatien gør krav på områderne vest for floden, giver de slip på deres krav om at følge det gamle flodløb og dermed få områderne øst for floden.

13. april i år forsøgte tjekken Vít Jedlicka at gøre krav på området som Liberland, fordi ingen officielt har gjort krav på det siden 1943. Han og andre fra organisationen er siden blevet anholdt flere gange af kroatisk politi, som bevogter og beskytter grænsen til 'Liberland' med påstande om, at man overtræder Kroatiens grænser ved at forsøge at tage dertil - en overtrædelse, der også gælder EU-borgere.

Ulrik Grøssel Haagensen har været holdt i husarrest i Kroatien frem til tirsdagens retssag, hvor han ifølge Liberland Settlement Association risikerer op til 30 dages fængsel.

Vil du vide mere om Liberland, kan du læse en Wikipedia-artikel om området her. Bemærk at artiklen bærer præg af at være udarbejdet af tilhængere af Liberland.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun vil død og pine med i en regering
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: