Dansk økonom hyldet af Bernie Sanders: - Det var lidt sjovt

Danske Jacob Kirkegaard blev pludselig gjort til en brik i spillet, da Bernie Sanders ville promovere sin egen politiske sag

Følg Politik

Den demokratiske politiker Bernie Sanders deler på sin instagramprofil en video, hvor han takker den danske økonom Jacob Kirkegaard.

- Han vælger at gøre mig til stråmand for at hylde sin egen sag, det har jeg ingen problemer med, det er en del af gamet, siger den danske økonom til Ekstra Bladet.

Videoen er et sammenklip af nogle spørgsmål som den demokratiske kandidat stillede Jacob Kirkegaard under en debat på CNN for et års tid siden.

På videoen står der:

- Denne konservative, danske økonom hjalp med at bevise, at alle mennesker skal have kvalitets sundhedspleje, højere uddannelse og børnepasning i et civiliseret samfund.

I videoen bliver Jacob Kirkegaard stillet spørgsmål til det danske samfund.

- I vores land kan børn ikke betale for skole, hvad med i Danmark?, spørger Bernie Sanders.

- Hvor meget betaler danskere for at gå til lægen?

Men økonomen er ikke i tvivl om, at det hele var et spil for galleriet.

- Han kender udmærket svarene på dem alle sammen, siger Jacob Kirkegaard til Ekstra Bladet.

Jacob Kirkegaard arbejder i New York som økonom for Peterssons Insitutue. Han var blevet inviteret af CNN, som dansker for at stille Bernie Sanders et spørgsmål om netop Danmark.

Igennem den amerikanske valgkampagne brugte Bernie Sanders nemlig mange gange Danmark som et forbillede for USA.

Bernie svarede hurtigt på Jacobs spørgsmål, men indså muligvis hurtigt, at det var en oplagt måde at promovere sin egen politik på.

- Jeg tror, at han tænkte 'Hov nu har vi da lige en dansker på nationalt tv, så kan vi lige stille ham nogle spørgsmål, som de amerikanske vælgere har godt af at høre, siger Jacob Kirkegaard til Ekstra Bladet og fortsætter.

- At han lægger det ud på sin hjemmeside, at det lykkedes ham at overbevise den konservative økonom,  om hvor fornuftigt hans politiske synspunkter er, det synes jeg bare er sjovt.

Ikke konservativ
Dog er der noget som den danske økonom studser over. Det passer nemlig ikke, at han er konservativ, som Sanders siger - snarere tvært imod.

- Han ved udmærket godt, at jeg ikke nødvendigvis er konservativ, men det er jo den måde som debatten herovre foregår på, siger den danske økonom og fortsætter:

- Han har selvfølgelig en politisk interesse i at forsøge at gøre det så klart og fremstille det sådan, at selv konservative eller republikanske orienterede økonomer kan overbevises med Bernies 'gode argumenter', siger Jacob Kirkegaard..

Blandt kollegerne og dem der kender Jacob Kirkegaard har de derfor moret sig meget over, at han bliver fremstillet som konservativ.

- Altså jeg er jo liberal i amerikansk forstand, hvis jeg kunne stemme, havde jeg stemt på Hillary, siger han med et smil på stemmen.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner selvskade for regeringen og Danmark

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind